Preminula autorka bestselera „Julie & Julia”, po kome je snimljen film 1Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, rik C. Pendzich / Shutterstock Editorial / Profimedia

Džuli Pauel, najpoznatija po svojim izuzetno popularnim memoarima „Julie & Julia“, iznenada je preminula u 49. godini.

 

Autorka bestselera napustila nas je u svom domu u Olivbridžu u Njujorku prošle srede nakon srčanog zastoja, piše „New York Times”. Iza nje su ostali suprug, brat i roditelji.

Pauel je postala književna senzacija 2005. godine nakon objavljivanja knjige Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen — šaljivog prikaza svog pokušaja da rekreira svaki recept iz klasičnog kuvara Džulije Čajld Mastering the Art of Francuska kuhinja.

Knjiga je prodata u više od milion primeraka i dovela je do filmske adaptacije 2009. koju je režirala Nora Efron s Meril Strip u glavnoj ulozi. Nominovana za Oskara, Ejmi Adams glumila je Pauel u hit filmu koji je zaradio gotovo 130 miliona dolara na blagajnama.

„Imala je toliko talenta i emocionalne inteligencije”, izjavila je  Džudi Klejn, njena izdavačica, za New York Times. Upravo je izdavačka kuća bila ta koja nas je u utorak izvestila o iznenadnoj smrti spisateljice.

Pauel je rođena i odrasla u Ostinu, a diplomirala je na koledžu Amherst 1995. godine.

Osećajući da je zalutala u svet pisanja, Pauel je 2002. počela da piše blog o svojim pokušajima kuvanja po receptima Džulije Čaljd. Blog pod nazivom Julie/Julia Project objavio je Salon.com, gde je stekao na hiljade vernih čitalaca.

U to je vreme blog je još uvek bilo relativno nov format, a Pauel je postala jedna od njegovih vodećih figura, uz široke pohvale za svoj pristupačan i samozatajni stil pisanja.

„Pisala je o hrani zaista ljudskim glasom koji je zvučao poput ljudi koje sam poznavala”, rekla je blogerka iz branše Deb Perelman za Times. „Rekla je da se o hrani može pisati čak i bez pohađanja kulinarske škole, bez puno iskustva i u pravoj kuhinji”.

Blog je poslužio kao osnova za knjigu Julie & Julia iz 2005, koja je pak poslužila kao inspiracija za istoimeni film iz 2009. godine.

Iste godine, Pauel je objavila svoju drugu knjigu, Cleaving: a Story of Marriage, Meat and Obsession. Uprkos pohvalama kritike, knjiga se nije prodavala tako dobro kao njen hit prvenac.

Ona i suprug, urednik časopisa Eric Powell, napustili su Njujork Siti 2018. i trajno se nastanili u Olivbridžu, gradiću u Ketskil planinama.

Iznenadna smrt ove inspirativne žene navela je brojne korisnike Tvitera da se oglase i odaju joj počast.

„Sećam se s alarmantnom jasnoćom kakav je bio osećaj pronaći blog Džuli Pauel sredinom 2000-ih, kada sam osećala dosadu i frustraciju, i nisam pisala ono što sam htela; učinila je stvari mogućim na način na koji ih pre nisam videla. Tako sam tužna zbog ove vesti“, piše u jednom komentaru.

„Ovo su srceparajuće vesti“, tugovao je drugi. „Sledite snove koje upravo sada sanjate.“

Izvor: Page Six

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari