Preminula glumica Dara Čalenić 1Foto: Printscreen

Glumica Darinka Dara Čalenić preminula je prošle noći u 87. godini, nakon duge i teške bolesti, saopšteno je iz Kino-Teatra.

Sahrana će biti održana u krugu najuže porodice, u Novom Sadu.

Dara Čalenić bila je jugoslovenska i srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica, prepoznatljiva po ulozi Dare Pavlović u filmskom serijalu „Lude godine“, navodi se na sajtu Biografija.org.

„Ne sviđa mi se što je lik Dare postao suviše popularan: kad god me vide na ulici, ne obraćaju mi se kao Dari Čalenić nego sa ‘ljubi ga majka’“, rekla je Dara jednom prilikom za Puls.

Rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu.

Sa suprugom Vladimirom Vladom Petrićem, doktorom filmskih nauka, živela je u Americi.

Glumom se aktivno bavila od 1957. do 1988. godine, a za to vreme snimila je 24 dugometražna filma, 26 televizijskih filmova i 12 serija, te ostvarila brojne uloge u pozorištu.

Jednu od poslednjih pozorišnih uloga odigrala je početkom 80-ih godina prošlog veka. Reč je o predstavi „Život Emili Dikson“ koji joj je doneo brojna priznanja.

Glumila je u ostvarenjima „Pop Ćira i Pop Spira“, „Rafal u nebu“, „Gospođa ministarka“, „Te noći“, „Laža i paralaža“, „Vetar je stao pred zoru“, „Mica i Mikica“, „Put oko sveta“, „Čuvaj mi Ameliju“, „Kad budem mrtav i beo“, „Majstori“, „Kamiondžije“, „Čuvari plaže u zimskom periodu“, „Vruć vetar“, „Varljivo leto 68″…

Godine 1959. dobila je nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu na Filmskom festivalu u Puli za ulogu Side Petrović u filmu Radoša Novakovića „Vetar je stao pred zoru“.

Pošto je Vlada dobio ponudu da predaje na američkom univerzitetu Harvard, par se početkom 1970. godine preselio u Ameriku.

Dara je i dalje povremeno snimala u Srbiji, ali više nije glumila u pozorištu.

Sa srpske filmske scene potpuno se povukla krajem 80-ih godina.

Sve do 2015. godine živeli su u Bostonu i redovno dolazili u Beograd.

Kada je doživela moždani udar bilo joj je zabranjeno da leti avionom, pa su se trajno nastanili u srpskoj prestonici.

Dara i njen suprug su utemeljivači Fondacije „Dara Čalenić“ koja od 2004. godine dodeljuje dve specijalne nagrade za najboljeg glumca i glumicu do 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari