Preminula glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Gorjana Janjić 1Foto: Sajt Narodnog pozorišta u Beogradu

Glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Gorjana Janjić preminula je 2. oktobra u 77 godini, saopštilo je to pozorište.

Gorjana Janjić rođena je u Sarajevu 30. marta 1945. godine. Diplomirala je glumu 1968. godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a godinu dana kasnije postaje stalna članica ansambla Drame nacionalnog teatra u kojem je nastavila da igra i posle penzionisanja, 2005. godine.

Na sceni Narodnog pozorišta debitovala je 29. januara 1968. godine u čuvenoj drami Edmona Rostana „Sirano de Beržerak, u režiji Braslava Borozana koji joj je poverio ulogu Druge precioze.

Tokom dugogodišnje karijere igrala je zapažene uloge koje su veoma doprinosile celokupnoj vrednosti predstava kao što su Dvorkinja („Uroševa ženidba“), Franciska („Mera za meru“), Mlada seljanka („Majka Hrabrost i njena deca“), Magda („Nečista krv“), Prosjakinja („Dom Bernarde Albe“), Agra („Večiti mladoženja“), Zarobljenica („Orestija“), Žena („Čežnja pod brestovima“), Žena („Zečji nasip“), Bakica („Ogvožđena“)…

U alternaciji sa Radom Đuričin, godinama je tumačila lik Zorke Vučić u kultnom ostvarenju Siniše Kovačevića „Velika drama“, a tu ulogu, poslednji put je odigrala 27. juna ove godine.

Igrala je u serijama „Priče preko pune linije“, „Sivi dom“, „Bolji život“, „Gore-dole“, „Vojna akademija“, „Pet“, kao i u filmovima „Vreme Sutjeske“, „Šmeker“, „Oktoberfest“…

Ispraćaj za kremaciju biće obavljen 6. oktobra u 12:30 časova na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari