Preminula glumica Neda Arnerić 1Foto: Vikipedija/Branko Ćurković

Glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini života, piše RTS.

Prema pravim informacijama ponađena je mrtva u svom stanu na Vračaru u Beogradu.

Rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu.

Bila je filmska, televizijska i pozorišna glumica, diplomirana istoričarka umetnosti i bivša političarka.

Neda Arnerić je kao devojčica ušla u svet glume. Sa 10 godina je počela da pohađa časove u dramskoj grupi Bate Miladinovića, a sa 13 je snimila svoj prvi film „San“ i tako postala prva dečja filmska zvezda u Jugoslaviji ili domaća varijanta Širli Templ.

Sa 16 godina je upisala Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Milenka Maričića, ali Akademiju nije završila jer je zakon branio da studenti prve i druge godine snimaju filmove i predstave.

Nedi su stizale brojne ponude koje nije mogla da odbije, a zbog brige roditelja da neće imati od čega da živi kada popularnost prođe i da je obrazovanje s tim u vezi važno upisala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i na istom diplomirala. Važno je bilo i to što je Neda izabrala da uči o onome što voli, što će kasnije potvrditi angažovanjem u sopstvenoj Galeriji Atrium osamdesetih a i dan-danas kao članica žirija Niške art fondacije koja podržava mlade likovne umetnike.

Preminula glumica Neda Arnerić 2
Foto: Dušan Mitić

Njen dar prvi je uočio Puriša Đorđević, dok je ona sama shvatila da je ispekla zanat tek posle filma „Ispravi se Delfina“ za koji je dobila Srebrnu arenu u Puli, a za ulogu u „Prazniku kurvi“ pripalo joj je isto priznanje od zlata.

Osim nagrade, ovaj film je, uslovno rečeno, koštao glumicu u tom smislu da je neretko viđena isključivo kroz prizmu seks simbola, iako ona sama, prema vlastitim rečima, sebe ne doživljava na taj način, ta da je bila najsrećnija kad su joj na sceni docrtali brčiće u „Kir Janji“ koga je režirao Dejan Mijač.

„Hoću i ja da budem ozbiljna glumica i da igram karakterne role. Da budem ružna na filmu“, rekla je Neda u intervju Nedeljniku, pričajući o tome koliko mogu da frustriraju etikete koje vam mediji prilepe.

Kao članica Demokratske stranke najviše je bila u žiži zbog afere „Bodrum“, a najbrutalniju varijantu medijskog tretmana je iskusila od tabloida kada je pala sa terase, s trećeg sprata, i kada je žuta štampa besprizorno zadirala u njenu privatnost i dizala sebi tiraž licitirajući o tome hoće li preživeti.

„U životu sam zato što brinem o sebi“, izjavila je jednom glumica.

Imala je i međunarodnu karijeru, igrala i u svetskom TV hitu „Šaft“ i drugim, ali se ne kaje što se nije više potrudila oko svetske slave.

Imala je velike ljubavi i zaljubljenosti kao recimo u Gorana Bregovića, a bila je u braku sa rediteljem Dejanom Karaklajićem, glumcem Radetom Markovićem u vreme kad je snimala „Tajvansku kanastu“ s njegovim sinom Goranom Markovićem. Za trećeg supruga Milorada Mešterovića glumica je rekla da je odmah znala da je on taj. Zajedno su više od tri decenije.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević uputio telegram saučešća

„Povodom prerane smrti glumice Nede Arnerić, u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam saučešće porodici, prijateljima, kolegama i svim njenim poštovaocima. Srpska kultura smrću Nede Arnerić izgubila je svog dragocenog predstavnika“, navodi se u telegramu.

Kako piše, talentima, gracioznošću i eteričnom lepotom od prvih kadrova osvajala je srca domaće i inostrane publike.

„Našu nezaboravnu Višnju sretaćemo i dalje na Tašmajdanima svojih snova“, navodi ministar.

Saučešće premijerke Ane Brnabić povodom smrti glumice Nede Arnerić

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je danas, povodom smrti glumačkog velikana Nede Arnerić telegram saučešća porodici, prijateljima i poštovaocima Nede Arnerić.

„Odlazak Nede Arnerić nenadoknadiv je gubitak za našu kulturu, filmsku i pozorišnu umetnost, ali i za sve nas – građane Srbije“, navela je Brnabić u telegramu.

Brnabić je navela da je tokom karijere duge decenijama, Arnerić sve neizmerno radovala svojim raskošnim talentom u brojnim filmskim, televizijskim i pozorišnim ostvarenjima.

„Prepoznatljivom pojavom, toplinom i i osobenim šarmom kojim je plenila, osvojila je naša srca i upisala se na listu glumačkih velikana“, navela je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari