Preminula poznata britanska spisateljica Antonija Suzan Bajat 1Foto: Purkiss Archive / akg-images / Profimedia

Britanska spisateljica Antonija Suzan Bajat preminula je 87. godini.

Spisateljica je preminula u svom domu, okružena najbližima, saopštila je izdavačka kuća „Chatto & Windus“, prenela je agencija AP, piše Nova.rs.

Antonija Suzan Bajat ostavila je iza sebe više od 20 romana, a prvi „Senka sunca“ objavljen je još 1964. godine. Dela Bajatove prevedena su na 38 jezika.

Preminula poznata britanska spisateljica Antonija Suzan Bajat 2
Foto: Purkiss Archive / akg-images / Profimedia

Ali, najpoznatija je A. S. Bajat po romanu „Zanesenost“. Ovaj roman, objavljen 1990, Antoniji Suzan Bajat doneo je Bukerovu nagradu. Delo predstavlja trijumfalan uspeh na svim nivoima – kao kritika viktorijanske poezije, potresno dirljiva ljubavna priča i satira na savremenu proizvodnju biografija. Obimna je, složena priča o književnoj misteriji koja se pretvara u emocionalno putovanje prema otkrovenju… Pišući o akademskom rivalstvu i opsesiji Bajatova je pikantna, a pišući o prirodi opsednutosti ljubavnika pred metom svoje ljubavi, biografa životom i delom čoveka kojim se bavi dubokoumna je…

Kad je dobila Bukera, Bajatova je ocenila da je „Zanesenost“ o radosti čitanja.

– Moja knjiga je napisana na neki način o zadovoljstvu čitanja.

Po ovom romanu snimljen je 2002. i istoimeni film s Gvinet Paltrou i Aronom Ekhartom u glavnim ulogama. Nije to jedino delo spisateljice koje je adaptirano za veliko platno. Deceniju pre toga objavila je delo „Anđeli i insekti“ koje je 1995. godine pretočeno u istoimeni film, u kojem su igrali Mark Rajlens i Kristin Skot Tomas. Kratka priča „Džin u slavujevom oku“, koja je 1995. ovenčana nagradom „Aga Kan“, takođe je ekranizovana u film „3000 godina čežnje“ sa Tildom Svintom i Idrisom lbom u glavnim rolama.

– Čitaoce je očarala pisanjem, tako višeslojnim, beskrajno raznolikim i duboko intelektualnim, pride prožetim mitovima i metafizikom – izjavila je Zoi Voldi, književni agent Bajatove, dok su iz izdavačke kuće „Chatto & Vindus“, koja je podružnica „Penguin Random House“, podsetili da su autorkine knjige „najdivnije kutije za dragulje priča i ideja“.

Rođena je 1936. godine u Šefildu kao Antonija Suzan Drabl, a diplomirala je na čuvenom Kembridžu i jedno vreme radila kao univerzitetski predavač.

U braku s ekonomistom Ijanom Bajatom dobila je ćerku i sina. Međutim, doživela je tragediju od koje strahuje svaki roditelj. Dok se njen 11-godišnji sin Čarls vraćao iz škole udarila su ga kola i preminuo je na licu mesta. Nakon toga daje otkaz na Univerzitetskom koledžu u Londonu i potpuno se posvećuje pisanju, a u braku s drugim suprugom Piterom Dafijem dobila je dve ćerke.

Poznata je I po romanima koji su čini takozvani „Frederika kvartet“: „The Virgin in the Garden“, „Still Life“, „Babel Tower“ i „A Whistling Woman“.

Ponovo je bila u finalu Bukerove nagrade 2009. godine s romanom „The Children’s Book“, epsku priču o edvardijanskoj Engleskoj usredsređenu na pisca bajki.

Kraljica Elizabeta Druga dodelila joj je 1999. godine titulu dame, a 2003. ovenčana je i francuskim Ordenom umetnosti i književnosti.
Poslednju knjigu, zbirku kratkih priča „Medusa’s Ankles“ objavila je pre nepune dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari