Preminula Sašin Litlfeder, indijanska glumica koju je Holivud bojkotovao jer je odbila Oskara u ime Branda 1Foto: Beta/AP Photo, File

Glumica i aktivistkinja Sašin Litlfeder (Sacheen Littlefeather), koja je u ime Marlona Branda odbila Oskara na ceremoniji dodele nagrade 1973. godine i tom prilikom objasnila da odsutni Brando ne može da primi nagradu za najbolju mušku ulogu za film „Kum“ zbog lošeg odnosa Holivuda prema američkim starosedeocima, preminula je u 76. godini života.

Litlfeder je bila Apač i Jaki Indijanka.

U martu 2018. otkrila je da joj je dijagnostikovan rak dojke četvrtog stadijuma, koji je metastazirao poslednjih godina, prenose strani mediji.

Umrla je u nedelju u podne u svom domu u gradu Novato u severnoj Kaliforniji okružena najmilijima, navodi se u saopštenju koje je poslao njen staratelj.

Akademija filmske umetnosti i nauke koja dodeljuje Oskare, koja se pomirila sa Litlfeder u junu i bila domaćin proslave u njenu čast pre samo dve nedelje, objavila je vest na društvenim mrežama u nedelju uveče.

Podsetimo, Akademija filmskih umetnosti i nauka nedavno je posle gotovo 50 godina od kada je glumica istupila u Brandovo ime i bila ismejana u pokušaju da prisutnima iznese Brandov govor u kome odbija filmsku nagradu zbog ponašanja Holivuda prema Indijancima, uputila je izvinjenje glumici.

Glumica je kasnije ukazala da je zvezda kaubojskih filmova Džon Vejn (Jonh Wayne) tada pokušao fizički da je napadne, ali ga je obezbeđenje u tome sprečilo, dok ju je Klint Istvud (Clint Eastwood) ismejao. Posle njenog istupa u ime Branda Holivud ju je bojkotovao.

Izvinjenje koje je Akademija nedavno uputila glumici glasi: „Uvrede koje ste pretrpeli su neumesne i neopravdane. Emocionalni teret koji ste nosili i cena vaše karijere u našoj industriji su nepopravljivi. Predugo je hrabrost koju ste pokazivali ostala nepriznata. Zbog toga vam nudimo i najiskrenije izvinjenje i iskazujemo iskreno divljenje“.

Litlfeder im je na njega uzvratila rečima: „Mi Indijanci smo veoma strpljivi ljudi, prošlo je tek 50 godina. Moramo da zadržimo smisao za humor. To je naše sredstvo za preživljavanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari