Preminula Žilijet Greko, ikona francuske šansone 1Žilijet Greko Foto: Youtube/Screenshot

Istinska ikona francuske šansone, Žilijet Greko, umrla je u 93. godini nakon karijere koja je trajala osam decenija, prenosi BBC.

Rođena 1927. godine, Greko su nacisti zatvorili tokom Drugog svetskog rata, ali je nakon toga počela nastupati u podrumskim klubovima i kafićima. Odevena u crno, postala je muza filozofima i književnicima, uključujući Žan Pol Sartra-i Albera Kamija.

Nastupala je sve do svoje 89 godine nakon oproštajne turneje. Greko je takođe bila proslavljena glumica, sarađujući s filmskim velikanima, poput Žana Koktoa i Ingrid Bergman, Orsonona Velsa i Ave Gardner.

U Francuskoj je postigla velik uspeh sredinom 1960. igrajući ulogu šizofreničarke u sablasnoj TV miniseriji Belfego. Pevala je s najboljim francuskim izvođačima balada Žakom Brelom i Žoržom Brasensom. Njena interpretacija pesme „Pod pariškim nebom“ jedan je od klasika francuske šansone. Bila je voljena i na međunarodnom planu, od Nemačke do Japana i šire.

Godine 1967. pevala je pred 60.000 ljudi u Berlinu, a 2005. izdala je album na nemačkom jeziku. Bila je udata tri puta i imala dugu vezu s džez trubačem Majlsom Dejvisom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari