Preminuo Džejmi Rid, autor čuvenih omota benda Sex Pistols 1Foto: Elisa Leonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Džejmi Rid, umetnik i grafički dizajner čiji su kolažni radovi za bend Sex Pistols bili jedan od oslonaca pank estetike, preminuo je u 77. godini.

To je potvrdila Ridova porodica i Džon Marčant, zaposlen u njegovoj galeriji, a u saoštenju Rid je opisan kao „umetnik, ikonoborac, anarhista, panker, hipik, buntovnik i romantičar“.

Rid je rođen u Londonu 1947. godine, a u umetničkoj školi u Krojdonu upoznao je Malkolma Meklarena, budućeg menadžera benda Sex Pistols.

Preminuo Džejmi Rid, autor čuvenih omota benda Sex Pistols 2
Foto: Shutterstock/dimitris_k

Najpoznatiji je po nizu omota izdanja ovog benda: ružičasto-žutom tekstu na jedinom albumu Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols; oskrnavljenom licu kraljice Elizabete II na singlu God Save the Queen; razbijenom ramu za Pretty Vacant i stripiću na Holidays in the Sun.

Pocepana britanska zastava na singlu Anarchy in the UK umnogome je definisala ikonoborstvo celog pank pokreta, a pored toga, Rid je osmislio i brojne alternativne verzije dizajna za singlove.

Njegov stil imitirao je kolažni karakter poruke za otkup nakon kidnapovanja, a najviše je bio inspirisan alternativnim politikama 1960-ih godina.

Srž svog stvaralaštva opisao je 2015. godine: „Naša kultura okrenuta je ka porobljavanju, kako bi ljudi radili predodređene zadatke, naročito na radnom mestu. Oduvek sam hteo da ohrabrim ljude da razmisle o tome i učine nešto po tom pitanju“.

Preminuo Džejmi Rid, autor čuvenih omota benda Sex Pistols 3
Foto: PETER MUHLY / AFP / Profimedia

Pored kolaža, naslikao je stotine apstraktnih slika, a njegovi radovi čuvaju se u raznim važnim muzejima, kao što su Tejt Britanija, Muzej moderne umetnosti u Njujorku i Muzej fine umetnosti u Hjustonu.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari