eliot ervitFoto: Marechal Aurore/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Eliot Ervit, fotograf poznat po prikazima američkog života, političke istorije, starleta i humorističkih situacija, preminuo je u 95 godini, potvrdila je njegova ćerka za Njujork Tajms.

Tokom karijere duge više od 70 godina, Eliot Ervit je svojim objektivom uhvatio mnoge čuvene trenutke, među kojima su Džeki Kenedi na sahrani supruga, Merilin Monro, Marlen Ditrih itd.

Ervit je objavio više od 20 knjiga i imao je brojne solo izložbe u muzejima u Njujorku, Čikagu, Parizu, Londonu i na drugim mestima.

Poznat je i po humorističkim fotografijama pasa, koje su često snimljene iz njihove perspektive i koje su objavljene u knjigama zanimljivih naziva.

Kako se nikad nije specijalizovao za jednu oblast i radio je kao frilenser, Ervit je prihvatao zadatke iz sveta mode, politike i šoubiznisa, a dosta je istraživao Njujork.

Jedna od najpoznatijih fotografija mu je ona na kojoj tadašnji potpredsednik Amerike Ričard Nikson pritiska prstom na grudi sovjetskog premijera Nikite Hruščova.

 

Ervitov stil bio je avanturistički i spontan, a moto kog se pridržavao bio je „Najbolje stvari se dešavaju kada ste negde sa foto-aparatom“.

Elio Romano Ervic rođen je 1928. godine u Parizu, kao sin Jevreja koji su pobegli iz Rusije u Francusku nakon revolucije iz 1917. godine.

Eliot Ervit je smatrao da je fotografija jednostavna

Porodica je nastavila dalje do Italije, iz koje su se vratili u Francusku kada je na snazi bio Musolinijev režim, a na kraju su stigli u Sjedinjene Američke Države 1939. godine.

Ime Elio Ervic postalo je Eliot Ervit početkom 40-ih godina, a tada je već razvio interesovanje za fotografiju, što je pripisivao svojoj sramežljivosti.

Studirao je fotografiju u Los Anđelesu, nakon čega se vratio u Njujork da započne profesionalnu karijeru.

Brzo je draftovan za Korejski rat i tom prilikom je napravio fotografiju vojnika koji troše vreme, za šta je pobedio na konkursu magazina Lajf.

Ervti je imao četiri braka i četiri razvoda, a iza njega ostaje šestoro dece, desetoro unučadi i troje praunučadi.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari