Preminuo Hasan Džafić, dramaturg, scenarista i književnik 1Foto: Pixabay/ Lily

Hasan Džafić, dugogodišnji dramaturg Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, scenarista i književnik, preminuo je posle kratke i teške bolesti u 64. godini prekjuče, saopštilo je Bosansko narodno pozorište Zenica, a prenosi Nova.rs.

Hasan Džafić, koji je široj javnosti bio najpoznatiji kao scenarista serije „Viza za budućnost“, rođen je 1959. godine u Gračanici. Osnovnu školu završio je u Mramoru kod Tuzle, srednju vazduhoplovno-tehničku u Rajlovcu kod Sarajeva, a diplomirao je na Odsjeku za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Kao dramaturg u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počinje da radi 1997. godine, a jedno vreme početkom dvehiljaditih obavljao je i funkciju v.d. direktora BNP-a Zenica.

Kao dramaturg BNP-a Zenica, uradio je nekolicinu dramatizacija proze i poezije, uređivao programske knjižice teatra, kataloga Festivala bh. drame, a bio je i autor monografije „Bosansko narodno pozorište Zenica (1978–2002)“.

Od rane mladosti pisao je poeziju, prozu i drame, a iza Džafića su ostale knjige: „Glas iz dubine“ (pjesme, 1982), „Jato u prolazu“ (pjesme, 1985), „Dvije komedije“ (2000), „Prognanici“ (komedija, 2000).

Televizijskoj publici ostaće u sećanju kao scenarista humorističkih serija „Viza za budućnost“, u kojoj je igrala regionalna ekipa glumaca, od Admira Glamočaka, preko Melihe Fahić, do Ljubiše Samardžića i „Tata i zetovi“, s Borom Stjepanovićem u glavnoj ulozi. Za svoja komediografska i scenaristička ostvarenja više puta je nagrađivan, podsećaju iz BNP Zenica, a prenosi Nova.

Dženaza Hasanu Džafiću biće klanjana u Mramoru danas u 13.30 sati, saopšteno je iz zeničkog teatra, dok će datum komemoracije biti naknadno objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari