Preminuo legendarni grčki kompozitor Vangelis 1Foto: EPA PHOTO EPA/SIMELA PANTZARTZI

Veliki grčki muzičar, producent i kompozitor Evangelos Papatanasiju, poznatiji kao Vangelis, preminuo je u utorak, u 79. godini, prenosi grčki portal Ekatimerini.

Oskara za najbolju originalnu muziku za film Vatrene kočije (Chariots of Fire), dobio je 1981. godine, a muziku je komponovao i za poznata filmska ostvarenja kao što je Blade Runner (1982), The Bounty (1984) i „1492: Conquest of Paradise“ (1992).

Iako je odrastao u Atini, rođen je 29. marta 1943. godine u Agriji, priobalskom gradu u Magneziji, Tesalija.

Interesovanje za muziku razvio je u četvrtoj godini života, komponujući na porodičnom klaviru i eksperimentišući sa zvukovima stavljajući eksere i kuhinjske tiganje unutar njega i sa radio smetnjama. Iako su ga roditelji upisali u muzičku školu, on je formalno nikada nije završio. Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena. Profesionalnu karijeru zaopčeo je šezdesetih, u saradnjom sa rok sastavima. Tokom sedamdesetih, sa Jonom Andersonom, pod imenom „Jon i Vangelis“, objavljujie nekoliko albuma.

Godine 1992, od Francuske je dobio Orden za doprinos u oblasti umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari