Preminuo Monti Norman, kompozitor originalne muzike o Džejmsu Bondu 1Monti Norman Foto: Kirsty Wigglesworth/PA via AP

Britanski kompozitor Monti Norman (Monty), autor originalne muzičke teme za filmove o čuvenom agentu 007 Džejmsu Bondu (James), preminuo je danas u 95. godini, saopšteno je na sajtu umetnika.

„Sa velikom tugom delimo vest da je Monti Norman preminuo 11. jula 2022. godine posle kratke bolesti“, navodi se u objavi na sajtu, uz koju je okačena crno-bela fotografija Normana.

Umetnik je snimio muziku za prvi film iz 1962. godine o Džejmu Bondu „Doktor No“ sa Šonom Konerijem (Sean Connery) u glavnoj ulozi. Medjutim, ta muzika nije tada ubedila producente koji su potom od Džona Berija (John Barry) zatražili da komponuje muziku.

Beri, koji je poznat po muzici u kultnim filmovima, medju kojima je „Ponoćni kauboj“, samo je korigovao originalnu muzičku temu. Potom je tražio autorska prava.

Norman je 2001. godine dobio na sudjenju odštetu od lista Sandej tajms (Sunday Times) koji je njegovu muziku pripisao Beriju. Norman je dobio od lista 30.000 funti (oko 48.000 evra) obeštećenja za članak objavljen u oktobru 1997. godine.

Umetnik je komponovao i pisao pesme za muzičare Klifa Ričardsa (Cliff Richards) i Tomija Stila (Tommy Steel), kao i mjuzikle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari