Morgan SparlokFoto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Morgan Sparlok, reditelj dokumentarca „Super size me“ preminuo je u 54. godini, saopštila je njegova porodica.

Njegovi najbliži su objavili da je „preminuo mirno, okružen porodicom i prijateljima 23. maja u Njujorku od komplikacija raka“.

U pomenutom filmu Morgan Sparlok je sproveo eksperiment u kojem je 30 dana jeo samo u McDonalds-u. Zabeleženo je njegovo fizičko i psihičko zdravstveno stanje tokom eksperimenta, te je istraživao korporacijski uticaj industrije brze hrane, koje podstiču nezdravu ishranu radi vlastitog profita.

Morgan Sparlok je 30 dana tri puta dnevno jeo u Meku te je morao da uzme „super veliku“ porciju ako bi mu bila ponuđena. U proseku je dnevno konzumirao oko 5.000 kalorija, te se kao rezultat toga, do kraja meseca ugojio 11,1 kg, što je bilo povećanje od 13% njegove telesne mase, holesterol mu je porastao na 230, te je doživeo promene raspoloženja i seksualnu disfunkciju. Trebalo mu je ukupno 14 meseci da dostigne telesnu težinu pre eksperimenta, piše Gardijan, prenosi Nova.rs.

Razlog ovogg Sparlokovog istraživanja bio je veliki porast broja gojaznih osoba u SAD, te tužba dve devojke protiv McDonalds-a, koje su ih optužile da su postale gojazne zbog njihovih proizvoda. Film je bio nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji dokumentarni film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari