Preminuo pisac Branimir Šćepanović 1Foto: Screenshot/Youtube/Центар за културну обнову Археофутура

Pisac i scenarista Branimir Šćepanović (1937) preminuo je danas u Domu za stare na Bežaniji, objavili su večeras beogradski mediji.

Vest o smrti  Branimira Šćepanovića objavio je na društvenim mrežama pisac i izdavač Zoran Živković, navode Večernje novosti.

Šćepanović je rođen 1937. godine u Podgorici, a među njegovim napojznatijim delima je roman „Usta puna zemlje“, objavljen u 10 izdanja na srpskom i u 27 inostranih izdanja, a prevedena na sve značajnije svetske jezike, dok je na francuskom doživeo čak 23 izdanja.

Novela „Smrt gospodina Goluže“ ušla je u više svetskih antologija, a 2008. godine u izdanju Nolita objavljena su i Izabrana dela Branimira Šćepanovića.

Šćepanovićeve pripovetke štampane su kao knjige na francuskom, grčkom, mađarskom, slovenačkom i bugarskom, a pojedinačno – u listovima i časopisima, i na mnogim drugim jezicima.

Uvršćene su osamnaest antologija kod nas i u inostranstvu.

Šćepanović je objavo tri romanaa – „Usta puna zemlje“, „Sramno leto“ i „iskupljenje“, pripovetaka „Srmt gospodina Goluže“ i „Pre istine“, a po njegovim scenarijima snimljeno je šest dugometražnih igranih filmova.

Dobitnik je i dve Zlatne arene za filmski scenario na festivalu u Puli (1963. i 1973).

Večernje novosti prenele su na svom portalu poslednjih intervju koji je Šćepanović dao tom listu, kada je upozorio da vulgarnost, estrada i površnost trijumfuju nad marginalozovanom kulturom.

„Kultura, književnost i ozbiljna umetnost marginalizovane su, jer trijumfuju vulgarnost, estrada i površnost. Nisam više u godinama kada se mogu radovati bilo kakvim promocijama i obeležavanjima. U mojima godinama, a to su ozbiljne godine, sve postaje manje interesantno i manje značajno, malo šta može čoveka obradovati“, rekao je Šćepanovim u poslednjem intervjuu Večernjim novostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari