Preminuo redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti Boško Milin 1Foto: FDU/Marija Janković

U Beogradu je danas nakon kratke i teške bolesti preminuo mr Boško Milin (55), redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti, i jedan od naših najpoznatijih pozorišnih kritičara i stvaralaca.

Njegovim odlaskom, kako se kaže u saopštenju, FDU i Katedra dramaturgije, čiji je deo bio skoro tri decenije, izgubili su jednog od svojih velikana.
Voljen i poštovan od strane studenata i kolega, profesor Milin je svojim pedagoškim radom, savetima i mentorstvom uticao na gotovo sve dramske umetnike čija se dela igraju u našim pozorištima.

Svojim kritičarskim radom decenijama je beležio, oblikovao i usmeravao razvoj domaćeg pozorišta. Neizmeran je i njegov doprinos dramskom programu Radio Beograda jer je istovremeno bio autor desetina radio drama, ali je i svojim pedagoškim radom, iz godine u godinu, pomagao razvoj novih generacija dramskih pisaca koji su stvarali u ovom medijumu.

Iznad svega, profesor Milin je ostavio neizbrisiv trag u istoriji FDU. Bio je div ove ustanove i njegovo nasleđe će nastaviti da živi u životu i radu njegovih kolega i studenata koji su radeći sa njim postali bolji umetnici, brižnije kolege i saosećajniji ljudi.

Njegov odlazak nikada neće biti nadomešćen, ali njegov uticaj na dramsku umetnost ovih prostora ostaće večan. Boško Milin bio je i prevodilac sa engleskog I nemačkog jezika (“Kazimir i Karolina”, “Italijanska noć”, “Iz junačkog života građanstva”, “Priče iz bečke šume”, “Široki svet”…), a u tri mandata bio je i selektor Sterijinog Pozorja u Novom Sadu.

Milin je nagrađen kao najbolji student generacije 1989, bio je stipendista vlade Republike Austrije za proučavanje pozorišne umetnsoti (1991-1993), a među priznanjima koje je dobio tokom bogate karijere su i Sterijina nagrada za najbolju kritiku “Miodrag Kujundžić” (2008. i 2010.), saopštio je FDU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari