Preminuo Vojislav Vučinić, osnivač Festivala autorskog filma 1

Istaknuti filmski poslenik Vojislav Vučinić, osnivač Festivala autorskog filma (FAF), preminuo je 19. decembra u Beogradu u 80. godini.

Vučinić je rođen 1939. godine u Beogradu, gde je diplomirao engleski jezik na Filološkom fakultetu.

Karijeru je započeo kao prevodilac u Avala filmu, a kasnije prešao u Jugoslavija film i bio dugogodišnji direktor tog velikog i uspešnog preduzeća za uvoz i izvoz filmova, kao i za organizaciju različitih filmskih manifestacija.

Odličan poznavalac i ljubitelj filma, Vučinić je početkom 90-ih godina osnovao Festival autorskog filma „Pogled u svet“.

Kao prvi direktor FAF-a, uložio je svoju viziju i energiju, zajedno sa umetničkim direktorom Slobodanom Novakovićem, kreirajući program koji je već od prvog izdanja 1994. godine osvojio ljubav pravih filmofila i vremenom prerastao u jednu od najznačajnijih međunarodnih manifestacija sedme umetnosti na ovim prostorima.

Uoči 22. FAF-a 2016. godine, Vučinić je podsetio da je taj festival započeo život kao „plod inspiracije i jednog drugačijeg, gotovo revolucionarnog pristupa“. Tada je rekao i da je još pre 30-40 godina prestao da gleda takozvane zabavne filmove i okrenuo se „filmovima iz pravog života i iz različitih kultura“.

„Čudio sam se važnim festivalima koji su u svoje programe stavljali i komercijalne filmove. Verovatno je reč o saradnji sa filmskom industrijom, ali mi nemamo takve obaveze. U startu smo se odlučili da radimo bez kompromisa, da prikazujemo samo umetničke filmove. Naravno, publika i kritika mogu imati različita mišljenja o svakom od njih, ali je bitno da svi spadaju u ono što se karakteriše kao autorski film“, rekao je Vučinić.

„U vreme osnivanja festivala znali smo da neće biti za najširu publiku, ali smo intuitivno osećali da Beograd ima sloj ljudi koje će interesovati ovakav program, da je Beograd grad u kojem može da se napravi jedan takav festival“, izjavio je Vučinić i dodao da filmovi ne mogu da promene svet, ali da je uveren da „umetnički film ima tu snagu da pojedinac promeni svoj pogled na svet“.

Vučinić je i u poznim godinama ostao veran FAF-u, kao član Saveta tog festivala i koordinator programa, pomažući novoj generaciji savetima i iskustvom.

Komemoracija povodom smrti Vojislava Vučinića biće održana 24. decembra u Kinoteci u Uzun Mirkovoj u 11.30, a istoga dana Vučinić će biti sahranjen na groblju Lešće u Beogradu u 14 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari