Preplitanje života i profesije 1

Kad bi se život svodio na profesiju kojom se bavimo, ostali bismo osiromašeni za sve trenutke koji su ispleli našu ličnost.

Život kostimografa Lile Milošević je njenom voljom bio dizajniran kao niz životnih trenutaka koji su se harmonično prožimali s njenom profesijom. Nit koja je spajala to privatno sa javnim bila je konstantna Lilina potreba za lepim.

LJudi pamte glumce, ponekog reditelja, a retko ko zna ko je i kako osmislio kostim nekog njima omiljenog filmskog karaktera. Kažu da je najbolja filmska muzika ona koja ne skreće pažnju na sebe, nego se uvlači u gledaočevu podsvest i doprinosi ukupnom doživljaju. Isto važi i za filmski kostim. Lila je smerno poštovala to pravilo, kako u profesiji tako i van nje. Tiho i nenametljivo, a ipak tako efektno, pričala je svoju sopstvenu priču i priču filmskih likova. U uslovima permanentno osiromašene srpske kinematografije za takav poduhvat nije bio potreban samo talenat već i velika doza snalažljivosti i požrtvovanosti.

A ipak smo svi zapamtili Šojića, Pantića i ostale likove iz toliko voljenih komedija njenog supruga, reditelja Miće Miloševića. Pamtimo ih i prihvatamo i zato što ih je Lila obukla ne u kostime, nego u garderobu koja se stopila s njihovim karakterima i postala podjednako važna kao i ono što su govorili i radili.

Imao sam privilegiju da sa Lilom delim i profesionalne i privatne trenutke i da povremeno učestvujem u njenoj konstantnoj potrazi za lepim. Lila je tražila i nalazila lepotu ne samo u knjigama, slikama, filmovima, muzici, kulinarstvu, stilskom nameštaju…, već i u dugim ćutnjama i kratkim osmesima ispod zemunskih platana, u žagoru tašmajdanske „Šanse“, ili negde pored Dunava gde su nas omamljivali mirisi riblje čorbe ili roštilja.

Lila je podjednako bila svoja i opuštena u Beogradu, među svojim mnogobrojnim prijateljima i poznanicima, kao što je s damskom lakoćom šarmirala i osvajala nove prijatelje u Puli, Kanu, Veneciji, ili Berlinu… Za Lilu nije postojalo „tamo“ i „ovde“, nego je intenzivno živela u „sada“.

Tražim reč kojom bih mogao da vama, koji je niste poznavali, približim Lilu Milošević. Napokon, shvatam da život jedne izuzetne žene ne možete zarobiti u reči. Ipak, nadam se da se neće ljutiti ako vam otkrijem da je njena boja lila, njen cvet ruža, da je njena ljubav Mića, da je njen ideal iskren osmeh… Tim osmehom i sada gledam Lilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari