Prestižna nagrada Terpsihora Ani Ignjatović Zagorac 1Foto: Jelena Janković

Nagrada Terpsihora, prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) za 2022.godinu biće dodeljeno Ani Ignjatović Zagorac, igračici i pedagoškinji savremene igre, članici Bitef Dance kompanije

Terpsihora se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre.

Specijalnu pohvalu ove godine, dobiće Miona Petrović, savremena igračica, performerka, koreografkinja, takođe članica Bitef Dance kompanije. Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2022. godini, jedanaesti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO.

Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika klasičnog baleta, narodne igre i savremene igre: Olga Olćan Miljević, solistkinja Baleta Narodnog pozorišta i prošlogodišnja laureatkinja Terpsihore, Anđelika Petrović, prvakinja Ansambla narodnih igara i pesama Srbije Kolo i Jovana Grujić savremena igračica i pedagoškinja savremene igre.

Autorka svih medaljona Terpsihora koji je izrađen od čistog sterlinškog srebra 925, je umetnica Tamara Mladenović koja živi i stvara u Grčkoj.

Svečana ceremonija uručenja nagrada će se održati 26. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu s početkom u 13.00 časova.

Ovogodišnja dobitnica  „Terpsihore“ Ana Ignjatović-Zagorac profesionalno se bavi savremenom igrom i jedan je od utemeljivača savremene plesne scene u Srbiji.

Od samih početaka igračke karijere radila je na afirmaciji savremene igre u regionu i unapređenju njene pozicije na kulturnoj sceni.

Slobodna je umetnica, članica trupe Bitef Dance kompanije i pedagoškinja savremene igre u Baletskoj školi Lujo Davičo u Beogradu.

Odigrala je veliki broj zapaženih uloga na sceni Bitef teatra, KPGT-a, Madlenianuma u predstavama domaćih i inostranih koreografa, a dobitnca je i velikog broja nagrada i priznanja.  Autorka svih medaljona Terpsihora koji je izrađen od čistog sterlinškog srebra 925, je umetnica Tamara Mladenović koja živi i stvara u Grčkoj.

Svečana ceremonija uručenja nagrada će se održati 26. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari