"Pretvaranje u kamen" Saše Marjanovića 1

Novi izlagački prostor – Galerija „A“ u ulici Bežanijska 55 u Zemunu, otvoren je u subotu izložbom „Pretvaranje u kamen“ umetnika Saše Marjanovića.

 U središtu autorove pažnje je Gorgona koju okružuje grupa skulptura tako da svaka od njih označava jedan oblik „okamenjenosti“. Književnik Vojislav Karanović, autor teksta u katalogu koji prati izložbu, kaže da smo se i na ranijim crtežima i slikama Marjanovića „kao znakom pretećeg otuđenja sveta“ susretali s maskama. Sada su to, kako navodi, „figure koje su u potpunosti deo tog otuđenog sveta“.

„Likovi mladih ljudi liče jedan na drugi – što nije samo tehnički ustupak postupku pravljenja skulptura u terakoti, nego to ima i svoje dublje značenje – razlikuju se jedino njihovi postamenti“, ukazuje Karanović. Prema njegovim rečima, postamenti „signaliziraju određene socijalne uloge“.

„Lik elegantnog mladića sa kravatom, ili nonšalantno obučenog mladića, kao i lik mladog pape (vredi primetiti aluziju na TV seriju Paola Sorentina) sugerišu da ih je pogled Gorgone okamenio, odnosno, da je njihov bogati unutrašnji svet sveden na mehaničko igranje dodeljenih socijalnih uloga. Pri tome se i samo telo pretvorilo u tvrd i beživotan oklop“, objašnjava Karanović, dodajući da upravo zbog toga i ova nova Marjanovićeva dela vidimo kao nastavak njegovih ranijih preokupacija.

„Strah, nesigurnost, tiha jeza, sasvim posebno metafizičko obasjanje, znano nam iz ranijih slikarevih radova, naći će mesta i u ovim novim delima. Kontinuitet je uspostavljen na još jedan način. Želje i strahovi, koje čovek od najranijeg životnog doba oseća, sa ulaskom u svet odraslih sve više se potiskuju. Nad tu oblast potisnutih slika i osećanja, nad lično nesvesno svakog od nas, Marjanović se nadnosio svojim dosadašnjim radovima. Novi radovi slikara koji je poveo razgovor sa senkom nadnose se i nad oblast kolektivno nesvesnog, o čemu svedoči posezanje za slikama mitološkog i arhetipskog karaktera“, konstatuje Vojislav Karanović u tekstu kataloga izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari