Prva samostalna izložba slikara Saše Marjanovića u rodnom Majdanpeku 1Foto: J. B. K.

Slikar Saša Marjanović izlagao je u Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Japanu, Grčkoj, Pakistanu, na Tajlandu, širom Srbije, najčešće u Beogradu, ali u rodnom Majdanpeku do sada nije imao samostalnu izložbu. Ova prva, pod nazivom “Portreti” otvorena je u Galeriji Centra za kulturu Majdanpek.

-U mojoj bografiji, svim mojim katalozima, monografijama prva dva slova su M kao početno slovo mog prezimena Marjanović i M kao Majdanpek. Porodicu i rodni grad ne možete da birate, to je nešto što vam je dato – priča Saša Marjanović koji je pred prvu samostalno izložbu, kako kaže, imao tremu.

– Bilo je kao da prvi put pravim izložbu, što i jeste jer u Majdanpeku do sada nisam samostalno izlagao  – kaže slikar koji je diplomirao u klasi profesora Gordana Nikolića na FLU, gde je i magistrirao.

U razgovoru sa Danas priseća se dve grupne izložbe devedesetih godina u Majdanpeku kada je izlagao sa učenicima Branislava Cepenjora, prvog majdanpečkog akademskog slikara.

Prva samostalna izložba slikara Saše Marjanovića u rodnom Majdanpeku 2
Saša Marjanović/Foto: J. B. K.

– Zahvaljujući Branislavu Cepenjoru mnogo nas je iz te grupe koja je bila u ateljeu u majdanpečkom Belom dvoru upisalo akademiju – rekao nam je Saša Marjanović koji 24 godine nije u Majdanpeku.

Priča nam i da je poziv za samostalnu izložbu u svom rodnom gradu dobio od Muzeja u Majdanpeku i da je to bio “poziv koji se ne odbija”.

-Rekao sam sebi da ću se na prvi poziv za izložbu u Majdanpeku odazvati i to sam učinio jer je to moj rodni grad – rekao nam Saša Marjanović.

Izložbu portreta dece i odraslih, portreta kroz vreme, kako nam je kazao, u svom rodnom gradu doživeo je jako emotivno, a podrška su mu bili prijatelji i poznanici koji su došli na otvaranje izložbe čiju organizaciju uz majdanpečki Muzej potpisuje i Centar za kulturu.

Prva samostalna izložba slikara Saše Marjanovića u rodnom Majdanpeku 3
Izložba „Portreti“ Saše Marjanovića /Foto: J. B. K.

Saša Marjanović je inače slikar mlađe generacije, rođen je 1976. godine, koji se okreće realizmu kao likovnom izrazu.

Jelena Milosavljević, saradnica Beo Art galerije, smatra da se Marjanovićeva dela “ne mogu odrediti samo kategorijom realizma jer ona sadrže i element koji ih približava mističnom i eteričnom”.

-Kada se posmatraju njegove slike prvo što privlači pažnju jeste preciznost predstavljenog, koja je gotovo fotografska. Što nije slučajno, slikar u filmu i fotografijij pronalazi veliku inspiraciju – piše Jelena Milosavljević.

Pišući o Marjanoviću, Jelena Milosavljević ističe da ono što kod stvaralaštva Marjanovića takođe privlači pažnju su tema detinjstva i slike deteta.

-Kod mnogih stvaralaca detinjstvo kao motiv igra bitnu ulogu, jer to jeste period čovekovog života kada se najviše formira njegova ličnost, ali i kada je najotvoreniji za nove stvari i saznanja. Život posmatran očima deteta ima jednu sasvim drugačiju prizmu za koju se svakako može reći i da je mistična. Iz načina na koji dete vidi svet odrasli čovek može mnogo da nauči i nije na odmet s vremena na vreme podsetiti se sveta onakvog kako smo ga videli kao deca – zaključuje Jelena Milosavljević.

Tu priliku narednih dana imaju Majdanpečani.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari