Preuzimanje ptičije perspektive 1

Izložba „Hod sa vodom“ umetnika Vladimira Nikolića, predstavnika Srbije na 59. Bijenalu u Veneciji, biće svečano otvorena sutra. Nikolićeva istraživanja kroz dva rada, 800m i Dokument, potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom – u ovom slučaju, vodom kao osnovnim delom naših tela, ali i vodom kao prostorom povezivanja a ne razdvajanja.

U tekstu „Osamsto metara Vladimira Nikolića“istoričarke umetnosti Anice Tucakov u časopisu „Ogled“ opisujući rad ovog umetnika ona kaže:

„Zamah plivača u vodi. Talas koji se vraća u sebe. Pokret koji predstavlja meditativni proces. U istom prizoru i pokret i meditacija.
U video radu 800m Vladimir Nikolić plivajući opisuje krugove u Olimpijskom bazenu, punih 14 minuta. I sve to snima iz gornjeg rakursa, uz pomoć drona, da bi zatim video snimak performansa kao ekransku sliku okomito postavio u impresivnoj visini od nekoliko metara (zavisno od mesta izlaganja, odnosno, tehničkih i prostornih mogućnosti).
Pred okom posmatrača nalazi se prizor geometrijske slike sa ljudskim tragom. Umetnik zaveslajima meri svet poput geometra.“

Tehnologija je postala naš način povezivanja ali i razdvajanja tokom izolacije u poslednje dve godine. Ona je ubrzala uvećavanje razlike između privilegovanih i onih koji to nisu.

Onih čiji su pogledi na svet posredovani ekranom i onih čije oči ostaju neposredni optički instrument. Umetnik odražava ove poglede na svet u ovoj izložbi.

Kroz dva nova rada susrešćete dva dominantna formata slikarstva – vertikalni i horizontalni – i dva različita skupa odnosa. Jedan je pogled izdaleka, mentalno distanciran. U drugom, vaše telo – telo gledaoca – postavljeno je kao deo slike bez ikakve udaljenosti od nje.

Rad 800m, snimljen dronom, preuzima ptičju perspektivu, kolonijalno gledište koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu naših telefonskih ekrana putem gugl mapa, i drugih uređaja koji određuju našu percepciju vremena i prostora.

Dokument, u horizontalnom formatu, predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom. Slika je napravljena upotrebom moderne tehnologije u retrogradne svrhe da bi se telesni pogled projektovao kao dvodimenzionalna modernistička slika.

Izložbu će svečano otvoriti Maja Gojković, potpredsednica Vlade RS i ministarka kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari