Priča o izmišljenoj ženi Isusa Hrista 1

Tema večerašnjeg 84. Laguninog književnog kluba je roman „Knjiga čežnji“ Sju Monk Kid. Ova američka književnica iz Južne Džordžije, poznata je kao pisac istorijskih romana i memoara, dok “Knjigu čežnji”, koju je u prevodu Nenada Dropulića Laguna objavila krajem prošlog septembra, književni kritičari svrstavaju u žanr “feminističke teologije”.

U knjižari-kafeu “Bukmarker” u beogradskom SKC-u o ovom delu sa liste bestselera Njujork tajmsa večeras će sa Majom Šarić iz Lagune razgovarati Nenad Dropulić i književna kritičarka Ksenija Prodanović.

„Sju Monk Kid veruje da je pisanje čin hrabrosti. U ‘Knjizi čežnji’ za to joj se i ukazala prilika”, tvrde kritičari Njujork tajmsa.

Izazov je popriličan, reč je o biografiji Ane, izmišljene žene Isusa Hrista.

Priča je smeštena u prvi vek, govori o ženi odgajanoj u bogatoj porodici bliskoj vladaru Galileje, buntovnoj, ambicioznoj, oštrog uma i smelog duha, koja se potajno bavi naučnim istraživanjima i piše priče o zanemarenim i zaboravljenim ženama.

Umesto udaje za starijeg udovca, život uzima u svoje ruke posle susreta sa mladim Isusom Hrstom sa kojim živi u Nazaretu, ali je okolnosti odvode u Aleksandriju.

Sju Monk Kid kaže da je ideja da napiše roman o izmišljenoj Isusovoj ženi u njenoj glavi postojala bar 20 godina, a da je “okidač” bio tekst u Nacionalnoj geografiji o fragmentu drevnog rukopisa nazvanog „Jevanđelje Isusove žene“, za koji se kasnije ispostavilo da je majstorski falsifikat, ali ona nije odustala od pisanja.

“Nisam olako prihvatila pisanje o oženjenom Isusu. Ponekad me je to čak držalo budnom noću, jer da bismo zamislili oženjenog Isusa, moramo kopati kroz slojeve unutrašnjeg otpora”, priznaje Sju Monk Kid na svom zvaničnom sajtu.

Dodatni unutrašnji pritisak, prema njenim rečima, bile su kontroverze koje su u javnosti izazvali romani o Isusu Hristu koje su pre nje napisale njene kolege: Dejvid Herbert Lorens, Nikos Kazancakis, Norman Mejler, Žoze Saramago.

Ona objašnjava da je njen pristup ovoj delikatnoj književnoj temi bio da, izvan crkvene doktrine, “Isusa prikaže potpuno kao čoveka”.

– Pišući iz perspektive romanopisca, a ne religije, prvenstveno me je zanimala njegova humanost – kakvo je to bilo izvanredno ljudsko biće. Prikazala sam ga kao rabina, društvenog proroka, mesiju i nenasilnog političkog opozicionara, čija je dominantna poruka bila ljubav, saosećanje, dolazak Božjeg kraljevstva u srcima i umovima ljudi – ističe Sju Monk Kid.

Ona napominje da je “istraživanje sveta koji je postojao pre dve hiljade godina bilo neodoljivo i uzbudljivo iskustvo” i priznaje da je u priču o duhovnoj potrazi za sobom njene izmišljene glavne junakinje Ane, u koju je uključila i mnoge biblijske ličnosti, utkala i svoja osećanja i iskustava opisana u memoarima.

– Feminizam nije postojao u prvom veku, ali je nesumnjivo bilo žena u svim epohama koje su žudele za slobodama i mogućnostima koje su imale njihova braća, koje su se pobunile protiv ograničenja koja su im stavljena, žena sa ogromnim sposobnostima poput Ane – poručuje Sju Monk Kid.

Kultni “Tajni život pčela”

Sju Monk Kid, sa diplomom Teksaškog hrišćanskog univerziteta i radnim iskustvom medicinske sestre, u književnost je ušla pisanjem eseja, bruseći “pero” na kursevima pisanja na više američkih univerziteta.

Svetsku slavu stekla je svojim prvim romanom “Tajni život pčela” iz 2002, koji je Laguna objavila 2004. u prevodu Nikole Pajvačića.

Posle pozorišne adaptacije na Brodveju ovo delo 2008. doživelo je filmsku verziju, a pre dve godine i obradu kao mjuzikl.

Krajem januara 2022. u SAD je obeležana 20. godišnjica od obavljivanja ovog kultnog romana o rasnoj segregaciji na američkom jugu početkom druge polovine 20. veka.

Filmsku verziju imao je i drugi romanom Sju Monk Kid “Sirenina stolica” iz 2005, koji je u prevodu Aleksandre Čabraje Laguna štampala naredne godine.

“Knjiga čežnji”, objavljena u SAD u aprilu 2020, poslednje je od njenih desetak objavljenih dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari