Ostvarenje iranskog sineaste Džafara Panahija (50) „Ovo nije film“ je premijerno prikazano u Kanu, nakon što je prokrijumčareno iz Irana, gde je ovaj reditelj osuđen na šest godina zatvora. Sam film, na farsi jeziku, prikazan je van konkurencije, a u njemu se opisuje dan u Panahijevom životu dok čeka da čuje šta će da se desi sa njegovom žalbom na zatvorsku presudu, kao i zabranama da putuje i da 20 godina snima filmove. Film počinje sporadičnim pucnjevima u daljini i sirenama.

Međutim, pošto „ovo nije film“, ispostavlja se da nije reč o pucnjevima iz oružja već je reč o petardama koje se koriste tokom tradicionalnog festivala. Međutim, opet nije sve onako kako izgleda, pošto se festival često koristi kao prilika za protest – eksplicitan ili implicitan, protiv vlasti. Film se završava rečima „hvala kolegama“ i „mnogo hvala…“ sa ostavljenim praznim mestima, uz konačno obaveštenje da je to ostvarenje „Posvećeno iranskim sineastama“. Koreditelj ovog filma Modžtaba Mirtahmasb, obratio se publici pre prikazivanja filma: „Drago mi je što je film snimljen i što je u Kanu. Bog Zaraostra kaže da bi se borio protiv mraka ne treba ti mač već da upališ sveću“.

S druge strane interesovanje pobudio i prvi 3D film koji se našao u takmičarskoj konkurenciji, „Harakiri: Smrt samuraja“ Takaši Mikea, koji je rimejk Masaki Kobajašijevog klasika iz 1962. godine. Mike je poznat po „krvavim scenama“, tako da je je, prema njegovim standardima, ovaj film prilično „blag“.

„Nisam nameravao da ovo bude film o nasilju. Međutim, likovi i priča su doveli do toga da na kraju to i postane. Sam film je diktirao način na koji će biti snimljen“, rekao je novinarima Mike. Iako je ovo tehnološki novitet za Kan, „Harakiri“ neće biti prva japanska samurajska drama koja dobija Zlatnu palmu. Ukoliko Takaši Mike trijumfuje, biće to druga pobeda – Akira Kurosava je, doduše, podelio Zlatnu palmu 1980. godine za svog „Kagemušu“. Drugi laureat je tada bio Bob Fosov „Sav taj džez“.

Nagrađene priče o tornadu i serijskom ubici

U Kanu su saopštene nagrade „Kritičarske sekcije“, a laureati su Džef Nikolsov film „Take Shelter“ u kojem apokaliptične vizije obuzimaju glavnog junaka, kao i „Snežni grad“ Li Čang Donga, sa pričom o serijskom ubici.

Lars fon Trir persona non grata

Posle Lars fon Trirovih komenatara o Adolfu Hitleru, organizatori festivala su doneli odluku da je 55-godišnji reditelj persona non grata, ali će njegov film „Melanholija“ ostati u trci za Zlatnu palmu. Ovo je prvi put, od 1960-ih, da je jedan reditelj izbačen sa Kana, rekao je predsednik festivala Žil Žakob. Sam Lars fon Trir kaže da je „ponosan što je proglašen nepoželjnim“, i da smatra da je jedan od razloga za to što su se Francuzi loše odnosili prema Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, tako da je to za njih „osetljivo pitanje“. Trir je dodao da ima „veliko poštovanje“ za zvaničnike festivala i da razume zašto su se naljutili na njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari