Gervala: Ne primenjujemo EU verziju Asocijacije ako Beograd ne primeni Briselski sporazum 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVIŠEK

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala izjavila je danas da vlada Kosova neće primeniti nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji je predložila Evropska unija ako Srbija ne ispuni obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma.

„Mi ne sprovodimo taj nacrt, koji je u okviru Briselskog procesa, a da se Srbija ne obavezuje da će sprovesti svoj deo posla. Zato moramo da razdvojimo stvari, ili se bavimo Asocijacijom u Briselu ili se time bavimo na Kosovu. Ali ne možemo da povežemo dva procesa zajedno“, rekla je Gervala za program na albanskom Glasa Amerike.

Ona je rekla da je prošle jeseni vlada Kosova poslala svoje komentare na ovu verziju statuta EU, ali da do sada nije dobila odgovor.

„Taj dokument u formi u kakvom jeste i u uslovima u kom je podnet mi ne možemo da predamo Ustavnom sudu“, rekla je Gervala.

Nepreduzimanje konkretnih mera ka uspostavljanju Zajednice onemogućilo je Kosovu da postane članica Saveta Evrope, što je Gervala opisala kao „političke, nepravedne i nerazumne zahteve nekih zemalja Evropske unije da Priština preduzme konkretne korake ka stvaranju Zajednice sa ciljem članstva u Savetu“.

Dodala je da je vlada spremna za vanredne parlamentarne izbore, kad god je opozicija spremna, ali samo ako postoji konsenzus svih političkih snaga.

„Ne možemo da idemo na izbore sa selektivnim partnerima iz opozicije“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari