til lindemanFoto: Carlos Santiago/ Eyepix Group / Zuma Press / Profimedia

Til Lindeman je čovek koji je vrlo često u prvom planu na nastupima nemačkog benda Ramštajn, jer kao frontmen privlači najviše pažnje.

Međutim, Til Lindeman je neko ko zapravo ne voli da su sve oči uprte u njega, zbog čega pirotehnički spektakl služi da odvrati pažnju publike, a on često nosi naočare kako ih ne bi gledao u oči.

Ovaj muzičar rođen je 1963. godine u tadašnjoj komunističkoj Istočnoj Nemačkoj kao sin novinarke i pesnika sa čvrstim socijalističkim stavovima.

Sve to, ali i propaganda koju je imao u školi i eseji koje je morao da piše, činili su da vrlo rano poželi da „istrebi zle kapitaliste“.

Roditelji su mu predodredili bavljenje plivanjem, koje je doveo skoro do olimpijskog nivoa, ali je jedna povreda glave učinila da se povuče i posveti muzici.

Na to je umnogome uticalo nabavljanje albuma „Strombringer“ benda Deep Purple iz 1974. godine, putem istočnonemačkog crnog tržišta-

Počeo je kao bubnjar benda First Arsch, a potom je nastavio da ih svira u bendu Feeling B, u kome je upoznao buduće kolege iz benda Ramštajn (Rammstein).

Ovaj bend zvanično je osnovan 1994. godine, a naziv je došao kao aluzija i posveta nesreći koja se desila u istoimenoj američkoj bazi šest godina ranije.

U Ramštajnu je od početka preuzeo ulogu pevača i tekstopisca, a njegove reči često su inspirisane telesnim, fetišizmom i ponašanjem koje bi drugi u najmanju ruku nazvali neuobičajenim.

Til Lindeman je član benda Lindemann sa Peterom Tegtgrenom

On kaže da nije opsednut seksom i da je to samo provokacija, humor i način da se ljudima privuče pažnja kako bi slušali muziku.

A ta pažnja privlači se i pirotehničkim sredstvima, koja su ga više puta povredila, oprljivši mu uši, kosu i ruke, ali su kolege iz benda rekle da on „voli bol“.

Zbog toga je dobio sertifikat za pirotehniku kako bi nastupi bili bezbedniji i kako bi sam mogao da upravlja bacačem plamena i drugim neobičnim pirotehničkim sredstvima.

Nastupi su često praćeni i pokretima koji insinuiraju seksualnu aktivnost, zbog čega su Lindeman i kolega Kristijan Lorenc uhapšeni u junu 1999. u Masačusetsu.

Til Lindeman proglašen je za jednog od 50 najvećih metal frontmena svih vremena, pojavio se u nekoliko filma, a objavio je dve zbirke poezije.

U junu 2023. godine, Lindeman i njegov tim optuženi su za davanje narkotika i pokušaj prisiljavanja ženskih fanova u bekstejdžu svojih koncerata, a tužbe su odbačene zbog nedostatka dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari