U okviru završnog dela programa Upravljanje muzejskim zbirkama nedavno je organizovana stručna poseta i obilazak manastira Žiče, u kojoj su srpski srednjovekovni manastir posetili ataše za kulturu američke ambasade Dru Giblin, predstavnici Ministarstva kulturu i informisanje i Centralnog instituta za konzervaciju.


U pitanju je program koji su organizovali Centralni institut za konzervaciju u saradnji sa kompanijom „Fionn Zarubica & Associates“ i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, od 7. do 24. maja.

Program u kome je bilo uključeno više od trideset profesionalaca: restauratora, kustosa, istoričara umetnosti iz Srbije i Jugoistočne Evrope, vodila je Fion Zarubica, predavačica iz oblasti upravljanja muzejskim zbirkama na Long Bič Univerzitetu u Kaliforniji. Teme kojima se program bavi obuhvataju preventivnu konzervaciju, savremene tehnike dokumentacije, kreativno planiranje izložbi, transport, izradu postolja za izložbe, kao i postavljanje i skidanje izložbe.

– Jako smo srećni što je prošle godine počela saradnja sa američkim stručnjacima. Pokazalo se za ove tri godine da, bez obzira na veliki broj poteškoća, zadatak koji je naš institut dobio od države uveliko ispunjava. Deo tih programa je i ovaj program, koji smo započeli sa kolegama iz Amerike. To sa jedne strane pokazuje da se nastavlja orijentacija ka razvoju partnerskih odnosa preko interdisciplinarnih timova sa stručnjacima iz svih delova sveta. Namerno smo krenuli ka američkoj muzeologiji, ka onome što u Evropi uglavnom nije dovoljno poznato i onome što se razlikuje u odnosu na koncepte nekih evropskih muzeologija i sistema zaštite. Jako je važno da profesionalci iz muzejskih službi, sagledavajući koncepte i metodologije iz drugih delova sveta upotpunjuju svoja znanja i stiču profesionalnu sigurnost, koja će im pomoći da donosu najbolje odluke u svom poslu – rekla je direktorka Centralnog instituta za konzervaciju Mila Popović Živančević, napomenuvši da će se saradnja kako sa Amerikom, tako i sa Evropom nastaviti u cilju revitalizacije kulture i realizacije savremenih i modernih projekata koji podrazumevaju i manastir Žiču.

Cilj programa je da omogući učesnicima da u institucijama u kojima rade primene dugoročne, ekonomične i efikasne metode zaštite, kao i da na različite načine podstaknu razvoj društva i promociju nacionalnog kulturnog blaga.

– Mi podržavamo ovaj program zato što verujemo da su učesnici ne samo deo kulture Srbije, već i njenog uspeha, jer kultura je i deo ekonomskog razvoja i šansa za razvoj turizma i Srbiji – rekao je Dru Giblin, ataše za kulturu američke ambasade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari