Prištinsko izdanje Miredite počelo minutom ćutanja 1

Deseto izdanje festivala “Mirëdita, dobar dan!”, koje se ove godine odigravalo u Prištini od 4. do 6. maja, počelo je minutom ćutanja u znak solidarnosti sa Srbijom, svim žrtvama i njihovim porodicama, povodom zločina koji se 3. maja dogodio u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

“Naš zadatak uvek bio da spajamo ljude u teškim vremenima i da stvaramo prostor za solidarnost. U ovom regionu ne postoji porodica koja ne nosi traumu nepreboljivog gubitka”, rekla je programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović na otvaranju desetog izdanja festivala “Mirëdita” u prepunoj sali Kina ABC, kojem su prisustvovali i predstavnici kosovskih i međunarodnih institucija.

Festival “Mirëdita, dobar dan!” započet je kao “prostor za saradnju i diskusiju između dva društva sa teškom prošlošću, u nimalo pozitivnom političkom trenutku”, podsetio je direktor organizacije Integra, koja je domaćin festivala u Prištini, Kuštrim Koljići.

“Veoma smo zahvalni što ste danas sa nama, zahvaljujemo se takođe i donatorima koji su omogućili organizaciju ovog festivala”, izjavio je Koljići, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Festival je otvoren projekcijom filma “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Andrića.

Nakon projekcije Andrićevog filma, na inicijativu građana i građanki Prištine, posetioci festivala pozvani su da se pridruže akciji ispred Narodnog pozorišta Kosova, gde su zapalili sveće u znak solidarnosti i sećanja na stradale u zločinu u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari