Procvat španske arhitekture 21. veka kroz vizuru Rikarda Santonje 1Foto: Rikardo Santonja

Izložba “Arhitektura u Španiji u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonje“, koja će biti otvorena u ponedeljak, 15. maja u 19 časova, predstavlja fotografije ovog autora s fokusom na reprezentativna dela španske arhitekture nastala u prvih 20 godina 21. veka.

Za utorak, 16. maj zakazan je razgovor s Rikardom Santohom koji će voditi Snežana Ristić, dok će u subotu 20. i 27. maja biti organizovano vođenje kroz izložbu uz prisustvo BINA tima.

Fotografija kao sredstvo za komuniciranje, fotografa i istraživača Rikarda Santonje (Rikarda Santonhe) čiji je rad podržao Tehnički univerzitet u Madridu (UPM), pruža novi uvid u razvojni potencijal Španije u sferi arhitekture i inženjerstva ovog perioda. Istovremeno, atraktivnošću fotografija, ova izložba poziva posmatrača da poseti predele i bude svedok neverovatnog graditeljskog postignuća nastalog naporom institucija, privatnih kompanija i naravno španskog naroda.

Procvat španske arhitekture 21. veka kroz vizuru Rikarda Santonje 2
Foto: Ricardo Santonja

Fokusirajući se na značaj koji komunikacija ima u oblasti arhitekture i inženjerstva, Santonja fotografijama komunicira, materijalizuje, uvodi i dešifruje izgrađeni projekat.

On svojim kadrovima i „poemama svetlosti” generiše viziju prostora u kojima se može živeti. On hvata slike širom (španske) nacionalne geografije, fokusirajući se ne samo na velike amblematične zgrade, već i na praktičniju arhitekturu u svakodnevnom životu građana, kao što su zdravstveni centri, crkve, javni i privatni stambeni projekti, sportski centri, fabrike, industrijske zgrade i slično.

Kroz ove fotografije, Rikardo Santonja objašnjava evoluciju rastuće Španije koja je tokom ovog veka naučila da se prilagođava novom vremenu, stvarajući suštinsku infrastrukturu neophodnu za komunikaciju i funkcionisanje svake zemlje.

Procvat španske arhitekture 21. veka kroz vizuru Rikarda Santonje 3
Foto Rikardo Santonja

Sve fotografije deo su različitih izložbi, kao što su „Umetnost građenja u Španiji” ili „Inženjering i arhitektura”, pod pokroviteljstvom Španske agencije za međunarodnu saradnju – AECID i Ministarstva za međunarodne poslove, Evropsku uniju i Kooperaciju.

Obe izložbe, u različitim formatima, obišle su svet i prikazane su na manifestacijama u gradovima kao što su Kijev, Muskat, Tokio, Moskva, Rim, Talin, Riga, Alžir, Brazilija, Kuritiba, Resife, Managva i Grenada.

Rikardo Santonja je po obrazovanju geograf i fotograf, sa doktoratom iz arhitekture, transdisciplinarni autor i predavač na Visokoj tehničkoj školi arhitekture u Madridu (UPM) na Odseku za arhitektonske grafičke ideje; takođe je vizuelni umetnik i profesionalni fotograf, specijalizovan za arhitekturu i inženjering.

U svom radu on objedinjuje svoja znanja, umeća i strasti kako bi predstavio izuzetnosti arhitektonskih ostvarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari