Osamnaestu beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture 11. maja otvara izložba projekata Bratislava Toškovića 1foto Mika Huisman

Otvaranjem izložbe radova arhitekte Bratislava Toškovića “Daljina koja spaja” u četvrtak u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda zvanično će početi 18. beogradska internacionalna nedelja arhitekture. Kako je najavljeno na konferenciji za novinare u KCB-u, ovogodišnja manifestacija trajaće do 16. juna, a njenim programom obuhvaćeno je ukupno sedam izložbi, ukljujući i finski opus arhitekte Toškovića, razgovori, tribine, seminari, BINA izleti i šetnje po Beogradu i Srbiji.

Zbog tragičnih masovnih ubistava u centru Beograda i Mladenovcu, otvaranje BINE, iako puni 18. godina, sutra će biti “u tišoj atmosferi, bez formalnih ceremonija i slavljeničkog tona koji su inače uobičajeni”.

Ovogodišnju višenedeljnu manifestaciju, koju organizuju Društvo arhitekata Beograda i KCB, novinarima su predstavili Danica Prodanović iz organizacionog tima Bine, arhitekta Bratislav Tošković, Lasi Harmala, zamenik ambasadora Finske u Srbiji i ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina.

– U Finskoj sam radio 35 godina i još uvek radim tamo, ali nikada nisam baš otišao. Mislim da sam se samo transponovao u druge prostore, ali veza sa domovinom je i dalje ostala čvrsta, što potvrđuje i Velika nagrada arhitekture za životno delo koja mi je dodelilo Udruženje arhitekata Srbije. Zaista sam ponosan na sve to i nadam se da ćete u mojoj izložbi naći i neke elemente ovog podneblja. Ja njih nosim u sebi, i u meni ta dva sveta istovremeno žive. Oni me definišu i kao čoveka i kao arhitektu – rekao je arhitekta Branislav Tošković, beogradski đak koji je, prema sopstvenim rečima, “prešao dug put od Srbije preko Iraka do Finske, gde je jedan od malobroijin arhitekata stranog porekla”.

Toškovićev rad prati i podržava od 2017. Ambasada Finske u Srbiji, a kako je najavljeno u autorskom razgovoru sa Toškovićem 12. maja učestvovaće i finski teoretičar arhitekture Tarja Nurmi iz Helsinkija.

Ambasador Španije Molina najavio izložbu “Arhitektura Španije u 21. veku: procvat arhitekture kroz vizuru Rikarda Santonhe”, koja bi 15. maja trebalo da bude otvorena u Institutu Servantes.

Osamnaestu beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture 11. maja otvara izložba projekata Bratislava Toškovića 2
foto Ricardo Santonja

– Doprinos Španije ovom izdanju Bine je specijalna izložba arhitekte i fotografa Rikarda Santonhe koja pruža uvid u savremenu arhitekturu u Španiji kroz objektiv ovog fotografa i arhitekte. Predstavljeno je više od 20 fotografija koje daju pregled plodnog perioda građevinarstva u Španiji u poslednje dve decenije, sa radovima istaknutih nacionalnih i međunarodnih arhitekata – naglasio je Molina.

U izložbenom programu 18. Bine planirano je još pet izložbi. “To Dwell/BEST – Južni Tirol/Beograd” u Galeriji FLU biće arhitektonski susret po troje arhitekata različitih generacija iz Beograda i Južnog Tirola na temu stanovanja, Izložba na otvorenom “Arhitektura. Skulptura. Sećanje – Umetnost spomenika Jugoslavije 1941-1945.” u organizaciji: Boštjan Bugarčić/Maja Ivanič/Špela Kuhar, Jelica Jovanović-Docomomo Srbija, biće postavljena u Knez Mihailovoj ulici.

Osamnaestu beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture 11. maja otvara izložba projekata Bratislava Toškovića 3
foto Snežana Negovanović

Postavka je krenula pre tri godine iz Ljubljane sa 32 spomenika, čiji se broj povećava na svakoj novoj destinaciji u bivšoj SFR Jugoslaviji, pa je u Beograd stigla sa 52 spomenika.

Osim što će je, kao i sve sve izložbe Bine, pratiti autorski razgovori i vođenja, imaće i svoj “izlet”.

Na tradicionalnoj izložbi “Ponesi svoj projekat”, namenjenoj mladim autorima na početku karijere, ove godine na FLU predstaviće se “Spejs love studio” za arhitekturu i enterijer, čiji su osnivači Iva Bekić i Marija Blagojević.

Izložba “Nagrada Piranesi 2022” održaće se u Likovnoj galeriji KCB-a, a ove godine ovaj prestižni časopis za savremenu arhitekturu centralne Evrope slavi tri decenije izlaženja.

Saradnja Bine i internacionalne platforme LINA biće predstavljena kroz program “Urbane mitologije” inspirisan Atinom, dokumentarni film “Public housing: Belgrade Mode” Rebeke Bratož Gornik i predstavljanje kolektiva Space for Future.

Ovaj program 20. maja gostovaće i na otvaranju Bijenala arhitekture u Veneciji.

U završnici 18. Bine 15. juna održaće se tribina “Revitalizacija modernističkih naselja slučaj Cerak”, a sam kraj obeležiće dodela nagrada Društva arhitekata Beograda za arhitektonski događaj godine.

 

Osamnaestu beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture 11. maja otvara izložba projekata Bratislava Toškovića 4
foto Urban mythologies

Šetnje i izleti

Kao i svake godine deo programa Bina čine šetnje.

Neke od njih posvećene su obeležavanju stote godišnjice rođenja arhitekata: Alekseja Brkića, Bogdana Bogdanovića i Mihaila Mitrovića.

Najavljeni su i: obilazak Francuske ambasade u Beogradu, Spomenika zahvalnosti Francuskoj i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i šetnje Jevrejskim grobljem.

Osim obilaska spomenika iz NOB-a, Bina izlet planiran je i u Valjevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari