Prodajna izložba „Idem da se vratim“ 1

Užičanin Stefan Lukić (31), koji je završio grafički dizajn na Višoj politehničkoj školi u Beogradu i trenutno je student treće godine beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti.

Na izložbi „Idem da se vratim“, koja je otvorena večeras u Narodnom pozorištu Užice i koja će trajati do 9.januara, on nud na prodaju 30 svojih radova. Od prikupljenog novca planira da plati školovanje tokom prolećnog semestra koji bi trebalo da pohađa na Nacionalnoj akademiji likovnih umetnosti u Parizu, u okviru studentske razmene.

Naziv izložbe, kako je objasnio, iskazuje njegovu želju da se nakon usavršavanja vrati u zemlju, a reklamnim panoima u centru Beograda je obaveštavao javnost o svojoj izložbi u Užicu.
Uz navođenje da je njegova prosečna ocena studija 9,31 i da je do sada izlagao na osam grupnih i imao dve samostalne izložbe, da ga je prošle godine Fakultet nagradio za slikarstvo, Lukić je sapštio da će svojim prvom samostalnom izložbom u Užicu izraziti zahvalnost sugrađanima za podršku od pre tri godine. Tada je, prodajom svojih crteža preko Fejsbuka, prikupio novac za samofinanirajuće studije na prvoj godini Fakulteta primenjenih umetnosti. Drugu godinu je nastavio o trošku budžeta i završio je kao najbolji student sa prosekom 9,5.

NJegovo ime nezvanično se dovodi u vezu sa grupom mladih umetnika i studenata umetničkih fakulteta, među kojima su i Užičani, koja sebe naziva „Bunt“. Članovi grupe su, pre dve godine, u centru Užica uradili mural sa likovima majora Zorana Radosavljevića, potpukovnika Milenka Pavlovića i pukovnika Živote Đurića, pilota Vojske Jugoslavije koji su poginuli tokom NATO bombardovanja. Osim pilota u letačkim uniformama i prikaza tri aviona, napisana je i poruka: „Srce heroja zauvek živi. Ne mogu da ga ubiju, 1999. Da se ne zaboravi“.

Ista grupa je uradila mural u Užicu na kojima su patrijarh Pavle i knez Lazar, kao i murale slične sadržine u drugim gradovoma Srbije. Nacionalnu ostrašćenost grupa je marketinški oblikovala, insistirala na anonimnosti svojih članova i negirala bilo kakve veze sa politčkim organizacijama i državnim organima. Posredstvom Fejsbuka, čiji sadržaj aludira na „Mladu Bosnu“, grupa nudi na prodaju majice i dukserice sa prikazima Sarajevskog atentata, Gavrila Principa, Malog Radojice, Karađorđa, Draže Mihajlovića, ali i sa natpisima „Rani sina da ide u vojsku, Srbija se umiriti ne može“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari