Proglašeni pobednici 34. Festivala mladih pesnika 1Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović

Ovu odluku doneo je tročlani žiri u sastavu: Dejan Aleksić, predsednik, Alen Bešić, član i Katarina Pantović, član.

Obrazlažući odluku, predsednik žirija Dejan Aleksić je istakao da su priložene pesme osvedočenje burnog stvaralačkog domena mladog pesnika Luke Boljevića: ,,U središtu tematskog interesovanja ove poezije stoji nagon za ispitivanjem vrednosnih obrazaca, bilo da je on pokrenut istorijskim doživljajem sveta Ili legitimnom mladalačkom pobudom za interpretacijom društvenih pojava “ rekao je Aleksić i citirao stihove mladog pesnika ,,Subjektivno je moje, subjektivno ne laže”.

Pored laureata Luke Boljevića finalisti festivala su još: Filip Šijan Kablar, Nataša Gudelj, Nikolina Đorđević, Milica Mitić Vučković i Nikola Ćorac.

Oni su odabrani između 42-je mladih pesnika koji su se javili na konkurs 34. Festivala mladih pesnika.

Nagrada ,,Sergije Lajković”, koja se dodeljuje istaknutim ličnostima , ustanovama, izdavačkim kućama, časopisima, štampanim I elektronskim medijima za poseban doprinos afirmaciji književnog stvaralštva mladih, jednoglasnom odlukom Umetničkog saveta festivala dodeljena je časopisu “Braničevo” iz Požarevca i glavnoj urednici Biljani Milovanović Živak.

Obrazlažući odluku predsednik Umetničkog saveta Saša Jelenković je rekao da je ovo jedan od najstarijih književnih časopisa u Srbiji koji izlazi u kontinuitetu od 1955.godine. „Braničevo“ otvara put mnogim mladim autorima iz zavičaja ali i iz Srbije i regiona, koji svoje prve značajne radove objavljuju upravo na njegovim stranicama“. … Nastoji da se jezikom kojim se govori na prostorima bivše nam države male književnosti naših malih zemalja susretnu i ponovo zajedno traju“, istakao je Jelenković.

Proglašenju pobednika predhodila je promocija knjige „Svakodnevna antika“ prošlogodišnje pobednice festivala Anastasie Stoiljković, u izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine- Centra za kulturu ,,Zoran Radmilović”.

Prema rečima Dejana Aleksića, koji je kao prošlogodišnji predsednik žirija pisao pogovor u knjizi ,, za čitanje ovih stihova poznavanje helenske kulture jeste preporučljivo, ali čitalački užitak neće biti narušen ako izostane. Stoiljkovićeva nema nameru da pledira antičke motive, več da nas uveri da je moguće čitati ih u novom poetičkom pristupu iz drugačijem saznajnog ugla. U tom smislu , ova knjiga je jemstvo izražene stvaralačke svesti mlade pesnikinje i potvrda njene početne afirmacije, sasvim zasluženo stečene na Festivalu mladih pesnika u Zaječaru.“

Uspešan organizator 34. Festivala mladih pesnika “Dani poezije” 2019. je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović”, a pokrovitelj je grad Zaječar.