Proglašeni pobednici književnog konkursa “Ulaznica” 1Foto: M. P.

Žiri Književnog konkursa „Ulaznica 2021ʺ u sastavu Ljubica Pupezin, urednica iz Beograda i predsednica žirija, Alen Bešić, pesnik i urednik iz Novog Sada i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, saopštio je da se povodom javnog poziva objavljenog u maju odazvao veliki broj autorki i autora koji su poslali preko 1000 radova.

Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, a stizali su i iz drugih država u kojima žive pisci koji pišu bhsc jezikom, Austrije, Švedske, Nemačke.

U oblasti poezije prva nagrada pripala je Vladani Perlić, iz Banja Luke, druga Nevenu Novaku, iz Beograda a treća Goranu Živkoviću, iz Niša.

U kategoriji proznih radova prva nagrada pripala je Vladimiru Mitroviću, za Kraljeva, druga Miri Petrović, iz Splita a treća Oliveri Mitić, iz Smedereva.

U oblasti eseja prvonagrađena je Ljiljana Maletin Vojvodić, iz Novog Sada, druga nagrada pripala je Aleksandri Marilović, iz Dervente a treća Amini Bulić, iz Sarajeva.

Žiri je saopštio da nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti na kulturnom prostoru bhsc jezika, kao i dobar deo poetičkih tendencija uočljivih među autorkama i autorima na postjugoslovenskoj sceni.

Raznovrsni po svojim temama, a napisani sa zavidnim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza, premda se radi o pretežno mladim ljudima, onima na kojima počiva budućnost književne scene.

U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv, navela je predsednica žirija književnog konkursa Ulaznica 2021. Ljubica Pupezin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari