Program Martovskog festivala u Jugoslovenskoj kinoteci: Kultna dela Dušana Vukotića, Vlatka Gilića, Puriše Đorđevića, Saše Petrovića, Makavejeva, Žilnika... 1Foto arhiva Jugoslovenske kinoteke

Publika jubilarnog, 70. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma (Martovski festival), imaće priliku da vidi kultna dela prethodnih laureata jednog od najstarijih festivala u Evropi, a ovaj uzbudljiv vremeplov odvijaće se u Sali „Dinko Tucaković“ Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici, u periodu od 29. marta do 1. aprila.

Program obuhvata sedam celina, u kojima će biti prikazivana ostvarenja ovenčana nagradama iz bivših republika – Slovenije, Severne Makedonije i Hrvatske, kao i mešoviti slotovi iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, snimljeni u produkcijama nekada vodećih kuća, kakve su bile „Neoplanta“, „Avala film“, „Dunav film“, „Lovćen film“, „Zeta film“, „Sutjeska film“…

Posebno mesto u selekciji dobila je jedna od najstarijih filmskih kuća na Balkanu, VFC „Zastava film“, koja obeležava 75 godina postojanja i čiji su autori i filmovi često dobijali nagrade na Martovskom festivalu.

Program otvara slavna Zagrebačka škola crtanog filma, nagrađivanim animiranim ostvarenjima koja su potpisali neki od njenih najznačajnijih autora, Dušan Vukotić, Borivoj Dovniković- Bordo, Nedeljko Dragić i Joško Marušić.

Program Martovskog festivala u Jugoslovenskoj kinoteci: Kultna dela Dušana Vukotića, Vlatka Gilića, Puriše Đorđevića, Saše Petrovića, Makavejeva, Žilnika... 2
Foto arhiva Crnogorske kinoteke

Među izabranim delima je „Surogat“ (1961), za koji je Dušan Vukotić, jedini reditelj iz nekadašnje Jugoslavije, 1962. osvojio Oskar, a imaćemo prilku da vidimo i njegov „Piccolo“ (1959), kao i kratke filmove „Idu dani“ (1969) Nedeljka Dragića, „Riblje oko“ (1980) Joška Marušića.

Programska celina Laureati 1 (30. marta), je slot u kojem se „kombinuju“ autori iz Crne Gore različitih generacija – Velja Stojanović, Branislav Bastać, Momir Matović, sa kultnim autorima iz Srbije, Aleksandrom Sašom Petrovićem, Želimirom Žilnikom, Karpom Godinom, Dušanom Makavejevim, Vlatkom Gilićem, pri čemu su neki od njih, kao što je to slučaj sa Makavejevim, snimali za bosanskohercegovačkog producenta.

Ne slučajno, čast da otvori ovu programsku celinu pripala je filmu „Mrtvi grad“ (1952) Velimira Stojanovića, koji je na prvom festivalu, odnosno jedinstvenoj reviji jugoslovenskog filma koja je održana u Puli 1954. godine, dobio nagradu kritike.

U ovoj selekciji su i ostvarenja „Mali voz“ (1960) Branislava Bastaća, Karpovi „Zdravi ljudi za razonodu“ (1971), „Putevi“ (1958) Saše Petrovića, „Osmjeh“ (1961) Dušana Makavejeva, „In Continuo“ (1971) , kojim je Vlatko gilić osvojio Srebrnog medveda u Berlinu…

 

Selekcija VFC Zastava film obuhvata radove klasika našeg kratkog metra i filmskog dokumentarca, kakvi su Zaninović i Golubović, kao i filmove koji su nastali nakon raspada SFRJ.

U ovom izboru su „Smrt paora Đurice“ (1971) Predraga Golubovića, „Tek kasnije sam počeo da rastem“ (1964) Stjepana Zaninovića, „Krst-ić“ (1996) Dragana Elčića…

U programskoj celini Makedonski laureati (31. marta) koja je realizovana u saradnji sa Kinotekom Severne Makedonije, zastupljeni su neki od najznačajnijih autora koji vode poreklo sa tog područja, a ostvarivali su velike uspehe na nekadašnjem Martovskom festivalu.

Pred publikom će biti filmovi „Vatra“ (1974) i „Dae“ (1979) Stoleta Popova, „Svadba šarplaninca“ (1970) Trajča Popova, „Dvanaest iz Papradnika“  (1965) Dimitria Osmanlija.

Iste večeri, 31. marta od 20 časova, u Kinoteci u Kosovskoj počinje programska celina Laureati 2, kombinovani slot klasika, od nedavno preminulog Puriše Đorđevića, preko Vladimira Pogačića, Saše Petrovića i genijalnog kritičara Vicka Raspora, sve do još aktivnih autora različitih generacija, kao što su Žilnik, Vlatko Gilić, Stefan Đelineo…

Program Martovskog festivala u Jugoslovenskoj kinoteci: Kultna dela Dušana Vukotića, Vlatka Gilića, Puriše Đorđevića, Saše Petrovića, Makavejeva, Žilnika... 3
Scena iz filma „Nezaposleni ljudi“ foto sajt Želimira Žilnika

U ovom izboru su Žilinikovi „Nezaposleni ljudi“ (1968), Purišina „Devojka sa naslovne strane“ (1958), Gilićeva „Ljubav“ (1972), koja je bila nominovana za Zlatni globus, „Uz druga je drug“ (1955) Saše Petrovića i Vicka Raspora…

Program Martovskog festivala u Jugoslovenskoj kinoteci: Kultna dela Dušana Vukotića, Vlatka Gilića, Puriše Đorđevića, Saše Petrovića, Makavejeva, Žilnika... 4
Scena iz filma „Ljubav“ foto promo FCS

Selekciju Laureati iz Slovenije 1. aprila u 18 časova otvara film „Tri spomenika“ (1958) Dušana Povrha, a imaćemo priliku da vidimo i ostvarenja „Pokupi novac“ (1956) Mirka Groblera, Na sunčanoj strani ulice“ (1959) Matjaža Klopčiča, „Derby“ (1965) i „46. uporednik“ (1973) Joža Pogačnika.

Iste večeri, 1. aprila u 20 časova, u okviru programske celine Dugometražni dokumentarni filmovi „Dunav filma“, biće prikazani „Kiše zemlje moje“ (1963) reditelja Milenka Štrbca, jedan od naših najboljih dokumentaraca svih vremena po izboru kritike, i „Dvanaest meseci zime“ (1983) Krsta Škanata.

Ovaj slot želi da pokaže publici da je, iako je u istoriji Martovskog festivala prednjačio „kratki metar“, u svim njegovim fazama bilo i izuzetnih dugometražnih dokumentarnih ostvarenja.

Dom omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent Martovskog festivala, realizovao je ovaj program posvećen laureatima povodom velikog jubileja, njegovog 70. izdanja, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i arhivima, filmskim centrima i istaknutim producentskim kućama u ex jugoslovenskim republikama.

Pored ove posvete velikanima, želja organizatora je i da pokaže da je program Martovskog festivala nekada bio toliko jak da su selektori iz Oberhauzena, Krakova, Lajpciga i drugih značajnih festivala dokumentarnog filma i „kratkog metra“ u Evropi, dolazili u Beograd da bi napravili selekcije svojih festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari