Projekat „Refleksije“ u užičkoj galeriji Reflektor: Dileme o ljudskom uticaju na prirodu 1Foto: Reflektor

Teodora Vojinović i Marko Jozović, mladi umetnici iz Čačka, predstaviće svoje radove na izložbi „Refleksije“ u užičkoj galeriji Reflektor, od 3. do 15.aprila.

Zbog protivepidemijskih mera, izostaće zvanično otvaranje izložbe koja će, kako je navedeno, javnosti biti dostupna od ponedeljka, 5.aprila.

„Refleksije“ su zajednički projekat dvoje umetnika. Čine ga instalacije, skulpture i crteži, koji koriste prirodu kao osnovnu polazišnu tačku i čovekov uticaj na nju. Simbioza ta dva elementa se reflektuje kroz interaktivnu instalaciju pod nazivom „Prepoznavanje”.

Umetnici ukazuju na velike ekološke promene i potrebu čoveka za izolacijom u prirodi, zbog savremenog načina življenja, a to saopštavaju istražijivanjem dva polariteta sa čovekom u centru tog problema.

„Deo radova“, navodi se u najavi Udruženja vizuenih umetnika Užica koje je organizovalo izložbu, „nastoji da, kao jedna vrsta znakovnog elementa, prikaže produkt “ekološkog genocida“ nad biodiverzitetom, dok druga sagledava unutrašnji odnos sa holističkim pristupom.

Sa jedne strane, konstruktivno i univerzalno shvatanje, a sa druge – destrukcija“.

Umetnici nude dilemu o tome „da li se u tom paralelnom odnosu ogleda svaki pojedinac, kroz jednu vrstu Gordijevog čvora, ili izranja kolektivna svest“, uz poruku da „ako se postavimo u ulogu posmatrača, oni, bar za sada, obitavaju u paradoksalnoj simbiozi“.

Projekat „Refleksije“ u užičkoj galeriji Reflektor: Dileme o ljudskom uticaju na prirodu 2
Foto: Reflektor

Teodora Vojinović je završila master studije primenjenog vajarstva 2018. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u Srbiji i zemljama regiona. Dobitnica je nagrada „Radeta Stanković“, za najbolje skulptorsko ostvarenje studenta, i ULUPUDS-a.

Marko Jozović je diplomirao 2017. godine na istom fakutetu, ali na smeru grafički dizajn. Izlagao je na više grupnih izložbi u zemlji, a u okviru projekta „ŠansArt“, 2014. godine, predstavljen u galeriji „Risim“ u Čačku. Samostalno je izlagao u galeriji „Hadži“ u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari