Projekcijom filma „Telo ne laže“ i dodelom nagrada završena 16. Slobodna zona 1Foto: Filmski festival Slobodna zona

Projekcijom filma „Telo ne laže“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda i dodelom nagrada svečano je završen 16. Filmski festival Slobodna zona. 

Na ceremoniji zatvaranja odlukama međunarodnog, regionalnog i srednjoškolskog žirija proglašeni su pobednici festivala.

Odlukom članova međunarodnog žirija – producentkinje Carle Fotee, rediteljke Mine Đukić i docentkinje Fakulteta dramskih umetnosti Vanje Šibalić nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu Nikad, retko, ponekad, uvek“ američke rediteljke Elize Hitman, navodi se u saopštenju.

„Iz ovogodišnje raznovrsne selekcije, međunarodni žiri je odlučio da nagradu za najbolji film dodeli ostvarenju Elize Hitman zbog njegovog jedinstvenog i produbljenog iskustva, koje se zasniva na neverovatnom osećaju za detalje i delikatnom pripovedanju. Film predstavlja izuzetno vešt izraz saosećanja i hrabrosti i podstiče nas da se emotivno unesemo u njega. Besprekorna izvedba Sidni Flanigan u glavnoj ulozi dodatno osnažuje mogućnost za poistovećivanjem sa zbivanjima u ovom filmu“ naveo je žiri u obrazloženju.

Žiri Regionalnog programa – Horizonti Balkana – rediteljka Ivana Mladenović, producentkinja Jelena Mitrović i reditelj Mladen Kovačević nagradu za najbolji angažovani film dodelili su grčkom filmu „Kopač Georgisa Grigorakisa.

„Kopanje kao ispitivanje naših korena i prošlosti da bi se zalečile rane. Nagrađujemo ovaj film zbog posebnih sposobnosti autora da unese nežnost u žanr vesterna. Film govori o borbi protiv kompanija koje uništavaju šume, ali takođe govori o ocu i sinu koji, iako je zemlja blatnjava pod njima, moraju da kopaju da bi prevazišli problem“ naveo je žiri.

Reditelj filma „Kopač“ se obratio publici putem video linka i rekao „Zahvalan sam što je moj film u ovim okolnostima našao put do publike i žao nam je što nismo sa vama da proslavimo ovu pobedu“. Ceo autorski tim ovog filma pozdravio je publiku Slobodne zone putem video linka.

Festival Slobodna zona ove godine je okupio mnoštvo filmova koji su upečatljivi po temama kojim se bave, žanrovima, formama, a i po kvalitetu. Nagradu za najbolji film u 14+ selekciji je dobio film „Krvne veze“ danske rediteljke Jeanette Nodahl.

„Ostvarenje koje na fastastičan način prikazuje borbu mlade devojke koja je dobila prividno utočište, a zapravo je prepuštena sama sebi. Njeno uranjanje u ljubav nove porodice koja joj je navodno pružila sve, rezultiraće njenim davljenjem u njoj radi očuvanja te porodice. U ovoj priči ljubav i nasilje koegzistiraju, granica meђu njima je neznatna i zajedno su uvek prisutni. Savršeno potenciranje samohranog roditelja koji beskrajno voli svoje sinove dok ih istovremeno šalje na klanje. U ovoj situaciji uloga majke i šefa kriminalne bande ne mogu se slagati jedna sa drugim, prisustvo Ide čini taj položaj još nesigurnijim koji će se polako raspetljati u rukama mlade devojke koja prolazi kroz pakao“ rekao je ovaj mladi žiri na zatvaranju festivala.

Human Rights nagradu u regionalnoj selekciji Horizonti Balkana dobio je film „Akasa, moj dom“.

„Brižan pogled na život romske zajednice, „Akasa“ je složen film o odrastanju, o generacijskom jazu, o unutrašnjoj borbi porodice da se prilagodi, ali još više o neuspehu društva spremnog da olako oduzme ono što ne odobrava, a ima tako malo da ponudi. Intiman posmatrački film u kome protagonisti nesebično dele svoju svakodnevicu sa publikom, ne nudi jednostavne odgovore, ne bira stranu, već inspiriše empatiju i razumevanje različitosti kome moderno društvo mora da teži“ stoji u obrazloženju.

Reditelj filma Radu Čorničuk takođe se obratio publici u DKC-u putem video zapisa i zahvalio se na nagradi koju je posvetio porodici Enake koja je glavni akter ovog fantastičnog filma.

Specijalno priznanje u regionalnoj selekciji Horizonti Balkana je dobio film „O jednoj mladosti“ autora Ivana Ramljaka.

U obrazloženju žirija se navodi “Zbog sećanja. Zbog obećanja prijatelju. Sa neizmernom snagom, autor se vraća u svoju mladost i donosi nam film kome nije bilo suđeno da se dogodi. Marku i Ivanu, za divne fotografije i režiju punu ljubavi”.

Reditelj Ivan Ramljak javio se iz Zagreba i takođe zahvalio na nagradi i rekao da se nada da će uskoro moći da se druži sa publikom u Beogradu.

Nagradu publike osvojio je film „U slavu kraljici“ rediteljke Tatije Škirtladze i Ane Hazaradze. Autorka ovog filma bila je gošća festivala.

16. Slobodna zona na BIS održava se u sredu, 11. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda kada će biti prikazani filmovi Insajder (17h), Gagarin (19h) i Epicentro (21h), a filmska ostvarenja festivala biće dostupna tog danai onlajn na KinoKauch platformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari