Promocija knjige „100 godina Duška Radovića” na Sajmu knjiga 1Foto: Promo

Promocija kapitalnog izdanja 100 godina Duška Radovića biće održana u sredu, 26. oktobra u 17 časova na štandu Pošte Srbije na Sajmu knjiga u Beogradu. Na promociji će govoriti Zorica Hadžič, koja je priredila knjigu, Miloš Janković, v. d. predsednika Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, i Branislava Milunov, novinarka i Duškova saradnica.

Povodom obeležavanja jubileja, stogodišnjice rođenja Duška Radovića, kompanija Mascom, koja već dugi niz godina izdaje njegova dela i štiti prava na njima, pripremila je obimnu monografiju posvećenu velikanu naše pisane reči.

Osmišljena u saradnji sa Milošem Radovićem, monografija posvećena Dušku Radoviću, pored njegovih do sada neobjavljenih tekstova, beležaka i crteža, sadrži i njegovu privatnu i poslovnu prepisku, svedočenja njegovih bliskih prijatelja i saradnika, kao i skeniranu arhivsku i drugu građu (crteže, pisma, razglednice, nacrte, crtice i slično). Matija Bećković, kojeg za Duška vezuje dugogodišnje iskreno prijateljstvo, u knjizi se pojavljuje kao narator čije pripovedanje povezuje prikupljenu građu.

Monografija 100 godina Duška Radovića nastala je sa željom izdavača za ponovnim uspostavljanjem sistema vrednosti kojima se u svom životu i stvaralaštvu vodio Duško Radović. Knjiga se obraća najširoj čitalačkoj publici, koja je uvek prepoznavala iskrenost, jednostavnost i mudrost Duškove reči. Sa druge strane, ovo izdanje je namenjeno i stručnoj (književnoj, medijskoj, intelektualnoj) javnosti koja nije uvek do kraja prepoznavala značaj Duškovog dela i pruža joj intiman uvid u Radovićev opus.

Monografiju je priredila Zorica Hadžić, a za nesvakidašnji izgled ovog po svemu luksuznog izdanja pobrinuli su se Slavimir Stojanović Futro i Boris Bota Miljković.

Iz Mascoma sa ponosom najavljuju izlazak ovog kapitalnog izdanja koje je pripremano nekoliko godina i poručuju:

„Ideja nam je da se šira čitalačka publika, ali i stručna javnost – posredstvom arhivske građe, do sada uglavnom neobjavljenih svedočanstava i arhivskih tekstova – još jednom, na kreativan i inovativan način, upozna sa likom i delom Duška Radovića. Cilj nam je da se Radović publici predstavi kao autentičan stvaralac i jedinstven fenomen naše kulture: kao velikan pisane reči, autentičan i inovativan medijski stvaralac, slobodni mislilac, društveni kritičar, analitičar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta.”

Kapitalno delo 100 godina Duška Radovića prepoznali su i podržali Grad Beograd, JP Pošta Srbije, i drugi prijatelji projekta.

Knjiga je dostupna na sajtu izdavača mascom.rs, a ljubitelji i poštovaoci Duškovog dela moći će da je kupe i na Sajmu knjiga, a potom i u većim prodajnim objektima Vulkana, kao i u Booka knjižarama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari