Promocija monografije u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog 1Foto: Plakat

Promocija monografije „Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog“ biće održana u sredu, 2. juna u 18 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Publikacija je deo istoimenog projekta, podržanog od strane Ministrastva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kojim se obeležava šezdeset godina od otvaranja Spomen-zbirke za javnost i pedeset godina od prve postavke Memorijala umetnika.

Povodom jubileja priređeno je prvo dosad objavljeno bogato ilustrovano monografsko izdanje o Memorijalu umetnika, sa autorskim tekstovima istoričarki umetnosti Marte Đarmati i Jasmine Jakšić Subić iz ove institucije, kao i dr Ane Ereš, Filozofski fakultet, Beograd.

U njima su razmatrane nabavke predmeta za Memorijal, promene u načinima njegovog predstavljanja tokom 50 godina postojanja, kao i portreti i autoportreti iz Zbirke likovne umetnosti kao glavni nosioci postavki Memorijala umetnika.

Novo izdanje na promociji će predstaviti istoričarke umetnosti mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke, dr Dijana Metlić – Akademija umetnosti u Novom Sadu, dr Jelena Banjac – Muzej grada Novog Sada, recenzent monografije i autorke tekstova u publikaciji.

Da podsetimo, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je u toku izložba „Likovi i ličnosti: pedeset godina Memorijala umetnika“, autorke Marte Đarmati. Izložbeni projekat je jedan od programa kojim muzej obeležava pedeset godina postojanja Memorijala umetnika i šezdeset godina od otvaranja za javnost.

Projekat je, pored izložbe, obuhvatio i realizaciju monografske publikacije o Memorijalu čija je promocija zakazana za sredu, kao i interaktivne aplikacije za decu i mlade pod nazivom „Soba umetnika“.

Memorijal umetnika je publici prvi put predstavljen 1971. godine povodom proslave desetogodišnjice otvaranja Spomen-zbirke za javnost. Zamišljen je kao postavka portreta, autoportreta i dokumentarnog materijala, posvećena stvaraocima umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog.

Koncepti i postavke ovog prostora menjani su više puta tokom pet decenija njegovog postojanja, ali se osnovna ideja isticanja sećanja na ličnosti umetnika održala do danas.

Izložba prikazuje portrete ili autoportrete 35 umetnika čija su dela zastupljena u kolekciji Beljanskog kao i druga umetnička dela i predmete, sa idejom da se posetiocima približe njihovi likovi, ličnosti, stvaralaštvo i svakodnevni život.

Deo izložbe posvećen je samoj sali koja nosi naziv Memorijal umetnika i ranijim postavkama u ovom prostoru, a tokom njenog trajanja, smenjivaće se i kamerni prikazi značajnih akvizicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari