Prvi Grain fest u Užicu 25. i 26. maja 1Bosnjaci iz Zepe i Srebrenice u zarobljenickom logoru Sljivovica kod Uzica 1995 godine Foto: Miloš Cvetković

Festival dokumentarne fotografije i video produkcije „Grain fest“ održaće se prvi put u Užicu, 25. i 26. maja, u galeriji Reflektor u prostoru nekadašnje kasarne u Krčagovu.

Na prvom „Grain fest-u“, čiji je slogan „Vizulena produkcija stvranosti“ i koji organizju beogradsko udruženje „ GRAIN“ i Udruženje vizulenih umetnika Užica, predstaviće se fotografi i filmski autori iz Srbije, Hrvatske, Turske i Nemačke. Najavljene su tribine, a posete svim programima su besplatne.

Prvog dana, u 18 časova, na tribini o ratnoj angažovanoj fotografiji i besmislu rata govoriće naši poznati fotografi – Miloš Cvetković Cvele i Imre Sabo, kao i Hrvoje Polan iz Hrvatske, dok će moderator biti njihov kolega iz Beograda Igor Čoko. Sat kasnije, publika će moći da pogleda izložbe fotografija: „Devedesete – Šta nam se to dogodilo?“, čiji autori su Miloš Cvetković Cvele i Imre Sabo, „Priče o besmislu“ Hrvoja Polana i „GRAIN Best of“, grupe autora koji su objavljivali svoje radove u digitalnom magazina Grain.

Naredni dan je posvećen video produkciji pa će se, od 12 časova, prikazivati dokumentarci: „Drmaj trubom“ (Rock the Trumpet“) i „Sevdalinka – Alhemija duše“(Sali S. Salini), „Dragan Wende – Zapadni Berlin“ (Dragan von Petrović i Lena Miler), „Doviđenja, kako ste?” (Boris Mitić) i „Zapisi iz ćelije br.12“ (Marina Kovačević). Nakon toga, na tribini o rehabilitaciji osuđenih lica kroz umetnost u srpskim zatvorima govoriće Dejan Petrović i Igor Čoko koji će se predstaviti i izložbom fotografija „Iza rešetaka“, a moderator razgovora biće likovni umetnik Dejan Klement.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari