Prvi kulturni događaj od proglašenja pandemije ove nedelje u Beogradu 1Foto: Promo

Kako najavljuju iz BUNT-a (Beogradska umetnička nova teritorija), oni nikada ne odustaju, zato su spremno i promišljeno odlučili da organizuju prvi kulturni događaj nakon pandemije i to već ove nedelje.

Reč je o neklasičnom koncertu klasične muzike, zakazanom za 7. jun (nedelja) od 19.00 časova u Dvorani AKUD Lola, Resavska 11.

Razgovarali smo sa LJubišom Jovanovićem, proslavljenim flautistom i jednim od glavnih pokretčkih snaga BUNT-a o programu koncerta i samom konceptu događaja.

Pre svega pitali smo LJubišu, šta publika može da očekuje kada je o programu reč?

U BUNT-u pažljivo pravimo programe.

Biće tu kompozitora i starih i novih. Od večnih i neprolaznih vrednosti kakvi su Betoven, Mocart, Debisi i Bah, do veličina 20. veka kakav je Gija Kančeli do uvek prisutne domaće muzike od koje BUNT ne odustaje.

Ovog puta čućemo dela Dragane Jovanović i Ivane Stefanović. Ugostićemo izvođače i vrsne umetnike kao što su: Sandra Belić (violinčelo), Katarina Jovanović (sopran), Saša Mirković (viola), Stevan Jovanović (kontrabas), deo muzičkog tima biću i ja, a sa zadovoljstvom najavljujemo našeg prijatelja i specijalnog gosta glumca Raleta Milenkovića.

Sa LJubišom smo razmotrili lokaciju održavanja koncerta, kao i bezbednosna rešenja koje publika može očekivati.

Kako LJubiša navodi, sala AKUD Lola je stalno mesto održavanja BUNT-a, festivala koji traje već osam godina.

Lola je jedna divna barokna sala za koju mnogi u gradu i ne znaju. Sada i renovirana. A mi smo u njoj našli utočište, tu su se skupljali prijatelji našeg projekta od početka.

U toj sali održano je nekoliko nezaboravnih, antologijskih koncerta.

Pokušaji da odem negde izvan tog mesta pokazali su se preuranjeni. Iako je ovog trenutka dozvoljeno skupljanje 1000 ljudi na otvorenom, mi ćemo se pridržavati svih propisanih mera bezbednosti.

Biće to koncert sa malo publike ali mnogo energije. I ponovićemo ga više puta, ali će se voditi računa o zdravlju i učesnika i slušalaca.

Nismo mogli da ne prokomentarišemo činjenicu da je koncert klasične muzike prvi kulturni događaj koji će biti održan nakon proglašenja pandemije i zapitali se da li je to hrabrost ili nužnost?

Na to nam je LJubiša odgovorio jednostavno, podsetio nas je na snagu offline umetnički događaj i susreta – Koncert nije ništa drugo do živi kontakt između umetnika i publike. To je mesto gde se aplauzom, pogledima, disanjem i tranferom energije stvara umetnički doživljaj, kreacija.

Taj kontakt je nužan i potreban obema stranama. Ipak, nije potrebno da ma ko bude blizu jedan drugom. Možda je ideja hrabra, ali će realizacija biti sasvim racionalna i promišljena.

Posebno plemenita činjenica je da koncert humanitarnog karaktera, te da publika ne kupuje karte, već ih rezerviše na FB stranici BUNT-a, a prilikom preuzimanja karata, pozvana je da donira u iznosu koji sama određuje.

Prikupljena sredstva biće namenjena umetnicima, stvaraocima, onima koji su bili značajno egzistencijalno ugroženi tokom i nakon pandemije.

Na kraju, pitali smo LJubišu, koja je poruka koncerta, a LJubiša nam je poručio: Budite pametni i čuvajte sebe i čuvajte druge. Ali čuvajte i svoju dušu i slušajte muziku. Ona nastavlja svoj hod i uspon.

Koncert ARS vs Corona organizuje BUNT, AKUD Lola, uz podršku Makeit production i prijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari