sofest

– Filmski festival u Sopotu je dobio najlepši poklon za poluvekovni jubilej od srpske kinematografije – 27 igranih filmova od kojih tri manjinske koprodukcije, koji će biti prikazani u takmičarskoj konkurenciji, a imamo i dve premijere – rekao je umetnički direktor Sofesta Aleksandar Avramović na konferenciji za novinare u Skupštini grada povodom 50. izdanja ove filmske smotre koja će se održati od 4. do 10. jula u Sopotu i na kojoj će se simbolički odati počast svima onima koji su zaslužni za njen razvoj.

Biće otkriven spomenik velikanu filma i Kosmajcu Velimiru Bati Živojinoviću čije ime već godinama nosi nagrada za najbolju mušku ulogu.

Odlučeno je da se ove godine izuzetno dodele četiri „Statuete slobode“ za ogromne doprinose filmskoj umetnosti: Tatjani Tanji Bošković, Dušanu Kovačeviću, Milenku Miletu Jeremiću i Zdravku Šotri, a biće upriličene i počasne filmske projekcije – igranog filma „Devojka sa Kosmaja“ reditelja Dragovana Jovanovića, jednog od osnivača „Slobodarskih filmskih svečanosti“, kako se Sofest nekada zvao, i dokumentarnog ostvarenja „Gradonačelnik“ Vuka Dapćevića čiji je glavni junak legendarni Branko Pešić.

Avramović je podsetio da Branku Pešiću pripadaju zasluge za izgradnju bioskopa i novog objekta današnjeg Centra za kulturu u Sopotu.

– Pre 50 godina to i danas vredno arhitektonsko zdanje označilo je stvaranje novog lika Sopota – istakao je.

– Kada je reč o izboru filmova, biće to već viđena ostvarenja u domaćim i regionalnim bioskopima, a neki od njih i na međunarodnim takmičenjima na kojima su osvojili značajne nagrade. U Sopotu ćemo još jednom videti šampione gledanosti čime je potvrđeno da publika voli i poštuje domaći film – konstatovao je Aleksandar Avramović.

Premijere će imati film „Usekovanje“ debitantsko ostvarenje reditelja Siniše Cvetića i „Svemir među nama“ rediteljke Rahele Jagrič Pirc.

U sklopu programa za najmlađe biće prikazano pet filmova među kojima i „Nerazumevalica“ reditelja Alekse Maksimovića, jedinstveno ostvarenje u svetskoj kinematografiji u kome glumačke uloge tumače deca i mladi s invaliditetom.

– Ovaj bajkoviti projekat Udruženja Svitac je uzbudljivo podsećanje na obaveze društva i svakog pojedinca da pomognu u stvaranju što humanijih uslova za život ove plemenite populacije – naglasio je Aleksandar Avramović.

On je najavio i tradicionalnu reviju pobedničkih filmova za Beograđane: Sofest Plus u Domu omladine, koje nagradi žiri u sastavu: Snežana Bogdanović, Andrej Šepetkovski, i prof. dr Radenko Ranković.

Slogan jubilarnog izdanja festivala je „Prvih 50 godina“ a muzička špica „Odiseja“, znamenita kompozicija Vojkana Borisavljevića, dobitnika Statuete za životno delo.

Ova numera dobila je i svoj video sadržaj u vidu istorije festivala, a u režiji Darka Kamarita, člana festivalskog odbora, i montažera Tanasija Kunijevića.

– Publika će svih festivalskih dana slušati i gledati ovo muzičko i video ostvarenje, kao podsetnik na sopotsku festivalsku odiseju u izvornom značenju te reči – poručio je Aleksandar Avramović.

Bioskopski hitovi i festival koji nagrađuje filmove u celini

Festival, kako je i red, otvara jedan od najgledanijih domaćih filmova u proteklom periodu – „Toma“ Dragana Bjelogrlića, a tu su i: „Kelti“ Milice Tomić, „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, „Zlatni dečko“ Ognjena Jankovića, „Nečista krv – greh predaka“ Milutina Petrovića, „Nebesa“ Srđana Dragojevića, „Pucnji u Marseju“ Gordana Matića, „Mrak“ Dušana Milića, „Nije loše biti čovek“ Dušana Kovačevića, „Leto kada sam naučila da letim“ Raše Andrića i drugi.

Ovo je inače festival na kome se ne ocenjuje pojedinačni kinematografski segment – poput scenarija kao na festivalu u Vrnjačkoj Banji ili glumačkih ostvarenja na istoimenom festivalu u Nišu, već kompletan film, zapravo produkcija.

U tom smislu, Sofest bi mogao biti nacionalni filmski festival, poput nekadašnje jugoslovenske Pule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari