"Psihopolitike" ovdašnje (nad)stvarnosti na izložbi u Galeriji RIMA 1"Psihopolitike" Nemanje Nikolića

„Postoji peta dimenzija, nepoznata čoveku. To je dimenzija ogromna kao svemir i večna kao
beskraj. To je prostor između svetlosti i senke, koji leži između ponora ljudskih strahova i
vrha njegovog znanja. To je dimenzija mašte, oblast koju možemo nazvati: zona sumraka.”

Ovako glasi uvodna špica serije „Zona sumraka”, koja je, delom,  inspirisala umetnika Nemanju Nikolića za najnoviju seriju  radova „Psihopolitike“ koji su  predstavljeni  na istoimenoj izložbi u  četvrtak u beogradskoj Galeriji RIMA.

Novi ciklus  Nemanjinih radova, koji uključuje crteže pretežno većeg formata u skladu je sa njegovom  dosadašnjom umetnikovom/umetničkom praksom, video-animacije inspirisane kinematografskim ostvarenjima druge polovine XX veka.

"Psihopolitike" ovdašnje (nad)stvarnosti na izložbi u Galeriji RIMA 2
Rad Nemanje Nikolića . Galerija RIMA

Nemanja svoju umetničku praksu bazira na dva segmenta, paralelno stvarajući slike u stilu geometrijske apstrakcije i figurativne crtane video-animacije, sa filmom kao inspiracijom i zajedničkim imeniteljem ova dva medija, kako u katalogu izložbe navodi autorka Sanda Kalebić.

U novom ciklusu radova pod nazivom ,,Psihopolitike“, umetnik proteže upečatljive i tendenciozno odabrane sekvence iz serije ,,Zona sumraka“ preko naslovnih strana dnevnog lista ,,Politika“ iz 2020. godine, kao i preko stranica iz socijalističkih političkih enciklopedija.

Na ovaj način umetnik vrši aproprijaciju filmskih kadrova, uz određenu dozu ironije komunicirajući sa neretko senzacionalističkim ili nešto suptilnije „upakovanim“ naslovima dnevne štampe, u čemu se ujedno nalazi i ključ za tumačenje radova.

Crteži predstavljeni u donjem nivou Galerije formiraju tri monumentalna friza, od kojih svaki istovremeno predstavlja po jednu sekvencu kontinuirano prikazivane video-animacije, upodobljene autorskom muzikom Pavla Popovića, koju će posetioci imati priliku da vide u beogradskoj Galeriji RIMA.

Poznavaoci Nikolićevog stvaralaštva uočiće i jednu novinu u umetnikovom najnovijem ciklusu, a to je iskorak ka „direktnijem propitivanju i komentarisanju specifičnog trenutka današnjice, čime se njegov rad prvi put odnosi na društveno aktuelne teme i poprima jasniji angažovan stav“, naglašava autorka teksta izložbenog kataloga.

Ranije korišćenu podlogu crteža, ujedno i umetnikovo svojevrsno kritičko polje, prethodno su činile publikacije i mape objavljivane u vreme SFRJ, sa osvrtom na specifičnu kulturnu i političku poziciju nekadašnje države.

Ovog puta pogled je usmeren ka propitivanju savremenog trenutka i sagledavanju ovdašnje (nad)stvarnosti, koja vrlo često podseća na onu u ,,Zoni sumraka“.

Izložba „Psihopolitike“ Nemanje Nikolića biće dostupna publici  do 8. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari