Pula film festival od 16. do 24. jula, 69. put 1

Nekada najveći i najznačajniji festival ondašnje domaće jugoslovenske kinematografije počinje večeras u Pulskoj areni. U očuvanom prostoru antičkog amfiteatra ovoga grada na hrvatskom primorju otvara se 69. Pula film festival, sada najveći festival hrvatskog filma, koji će do 24. jula prikazati sve ono najnovije iz domaće, ali i selekciju međunarodne produkcije u kojoj su ove godine i tri filma iz Srbije.

Festival otvara film „Šesti autobus“ veterana Eduarda Galića (1936) iza koga je 45 godina karijere sa brojnim televizijskim dramama, serija, dokumentarnim i tri igrana filma.

Radnja „Šestog autobusa“ smeštena je u trenutak borbe za Vukovar u najrecentnijem od ratova na ovim prostorima, u kome mlada Amerikanka pokušava da pronađe čoveka iz svoje prošlosti.

Među filmovi u Hrvatskom programu su i dav koja je već mogla da vidi i ovdašnja publika: „Zbornica“ Sone Tarokić, prikazana na ovogodišnjem Festu, te „Divljaci“ Darija Lonjka, komedija koja je igrala i u srpskim bioskopima a u kojoj je glavnu ulogu ostvario Branko Janković.

U selekciji domaćeg, hrvatskog filma, prikazuje se i film „Stric“ hrvatsko-srpska koprodukcija, koja se upravo vratila iz Karlovih Vari ovenčana specijalnim priznanjem.

U trileru-crnoj komediji-drami rediteljskog tandema David Kapac-Andrija Mardešić u glavnoj ulozi je Predrag Miki Manojlović.

U konkurenciji su i: „4:2“ Anđela Jurkasa, „Baci se na pod“ Nine Violić, „Glava velike ribe“ Arsena Oremovića, „Illyricvm“ Simona Bogojevića Naratha, „Nosila je rubac črleni“ Gorana Dukića, „Punim plućima“ Radislava Jovanova.

U ovogodišnjem hrvatskom programu čak je sedam debitanata.

Žiri koji će ocenjivati domaći program čine: austrijski reditelj oskarovac Stefan Ruzowitzky, prošlogodišnji dobitnik Velike zlatne arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, britanska kritičarka Rita Di Santo te montažer Miran Miošić.

U međunarodnom programu, već drugog dana festivala, prikazuje se novi film Srđana Dragojevića „Nebesa“, a u selekciji su i „Leto kada sam naučila da letim“ Raše Andrića i „Nije loše biti čovek“ Duška Kovačevića.

Tu su još i: „Ne ostavljaj tragove“ Jan P. Matuszyńskog, „Neka bude jutro“ Erana Kolirina, „Čudo“ Kurdwin Ayuba, „Majstori od zanata“, Neus Ballús, „Dani suše“ Emina Alpera, „Mimi“ Darijana Pejovskog i „Vizija leptira“ Maksyma Nakonechnyija.

Žiri međunarodnog programa čine danska glumica Danica Ćurčić, reditelj Jure Pavlović i filmski konsultant Christian Routh.

Filmovi se prikazuju na pet lokacija: osim u Areni, projekcije će se već tradicionalno održavati u Kinu Valli, na Kaštelu i u INK-u, a filmovi iz programa za mlade Dizalica vraćaju se na plažu Ambrela.

Novost je i da se festival ove godine proširio na Brione, a nekoliko projekcija biće upriličeno i u Poreču i Rovinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari