Pura Moca i pedagoške batine: U Narodnom pozorištu Priština premijera dečijeg komada „Zmajovini pangalozi“ 1Foto: Promo

Narodno pozorište Priština sa sedištem izmeštenim u Gračanicu za utorak je najavilo matine premijeru predstave za decu „Zmajovini pangalozi“ po tekstu Ivane Dimić, a u režiji Igora Damnjanovića.

Komad je nastao u saradnji NP Priština, prištinskog Fakulteta umetnosti sa privremenim sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice i Doma kulture u Gračanici, a u umetničkom timu su i: koreograf Nebojša Gromilić, muziku je uradio Novak Ašković, kostime i scenografiju Dragana Breza i Dušan Stanković.

U predstavi igraju: Nikola Stanković, Miloš Mitrović, Slaviša Ćuković, Teodora Stojanović, Nikola Marković, Nikolija Tričković, Filip Paprić i Vuk Simović.

Za prvu premjeru u 2024, NP Priština odabralo je “priču o problematičnom dečaku Pura Moci, o njegovim iskušenjima i stradanjima, sukobima sa strogim učiteljem Rajicom kome je omiljena pedagoška prečica batina”.

Naslov je preuzet iz pesme Jovana Jovanovića Zmaja o Pura Moci – “pangaloz” je reč grčkog porekla i znači: skitnica, mangup, osoba rđavog ponašanja, delinkvent.

„Ovim predivnim delom Ivane Dimić pokušaćemo da školarcima predočimo vreme u kom su batine, kao vaspitna mera, bile svakodnevica u školama, sve do ukidanja te mere ukazom iz 1873. godine. Naši junaci su poznati i čuveni likovi iz pesama čika Jove Zmaja i kroz ovaj komad, bez obzira na batine koje svakodnevno trpe, prolaze one najlepše delove dečijeg odrastanja među kojima su i prve ljubavi“, kaže reditelj Igor Damnjanović.

Ivana Dimić podseća da je „Zmajovine pangaloze“ sa podnaslovom Komedija o delinkventima za decu, napisala još 2007, kad je premijerno izvedena i igrana u pozorištu za decu „Boško Buha“ u Beogradu.

Prema njenim rečima, u toj predstavi u “Buhi” igrao je i Igor Damnjanović, reditelj predstave u Gračanici.

U NP Priština do kraja ove sezone najavljuje još dve premijere: “Čekajući Godoa” Semjuela Beketa u režiji Nenada Todorovića i “Pokondirenu tikvu” Jovana Sterije Popovća u režiji Snežane Trišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari