Putovanje po svetu u 300 slika 1

U Muzeju grada Beograda je otvorena izložba švajcarskog fotografa Maria del Kurta „Putovanje prema…čovekovom ozelenjavanju planete“.

Izložbu ovog značajnog autora, koji ima dugogodišnje umetničke veze sa Srbijom, zajednički realizuju Ambasada Švajcarske u Beogradu i Muzej grada Beograda, a reč je o priči u 300 slika sa osmogodišnjeg del Kurtovog putovanja po svetu – od Japana, Kazahstana, Madagaskara i Maroka, do Meksika, Perua, Tadžikistana, Francuske, Švajcarske, Srbije i mnogih drugih zemalja.

Izložba je nastala kao reakcija na razvoj „čovečanstva koje se suviše udaljilo od zemlje“, a umetnik poziva na razmišljanje o tome kako se ponašamo prema biljnom svetu, ističući:

Ovim projektom sam hteo da prikažem jedan deo dugačke istorije odnosa između čoveka i biljaka. Takođe sam hteo da pričam o uništenju životne sredine, koje je faktički već počelo, o prilagodljivosti biljaka, lepoti cveća, tako dobro opisanoj u mitologiji, o velikoj spretnosti baštovana, drugačijem razmišljanju u gradovima, eleganciji jednog tučka, razgranavanju stabala…beskrajnoj istini.“

„Ambasada Švajcarske u Beogradu aktivno promoviše nove kulturne prakse i daje podršku projektima koji povezuju švajcarske i srpske umetnike. Švajcarska je uverena da umetnici izuzetno doprinose međusobnom razumevanju između društava i ljudi, i da su ključni zagovornici ’života zajedno’.

Imajući to na umu, Švajcarska i Muzej grada Beograda organizuju izložbu renomiranog švajcarskog fotografa Maria del Kurta, koja je istovremeno umetnički i društveno angažovana i predstavlja spoj umetnosti i nauke. Pozivamo građane Srbije da se otisnu na ovo zeleno putovanje i istraže različite načine na koje ljudi ulaze u interakciju za svojim prirodnim okruženjem u različitim delovima sveta.“ – izjavio je NJ.E. ambasador Švajcarske u Srbiji, Filip Ge.

Putujući po svetu del Kurto je fotografisao radničke vrtove, botaničke bašte, gradske prizore, neponovljive scene, botaničarske istraživačke laboratorije... NJegova posvećenost i oštrina pogleda unele su snagu i osobit senzibilitet u fotografije koje će se od 23. marta naći i pred beogradskom publikom.

Izložba „Putovanje prema…čovekovom ozelenjavanju planete“ biće otvorena do 29. aprila 2018. u Muzeju grada Beograda, u Resavskoj 40b. Radno vreme muzeja je od 11 do 19 časova, svim danima osim ponedeljkom, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari