Putujući školski bioskop “Slobodna zona junior’’ 1

Putujući školski bioskop Slobodne zone Junior danas, 15. novembra kreće na svoju prvu turneju po Srbiji!

U okviru projekta Putujući školski bioskop Slobodna zona Junior sa kros medija izložbom učeničkih radova oko 500 srednjoškolca iz 10 mesta u Srbiji imaće priliku da učestvuju u radionicama medijske pismenosti gde će uz projekcije tri kratka filma i pod stručnim vođstvom mentora programa biti ohrabreni da pronađu kreativan način da izraze sebe i svet oko sebe u medijskoj formi po sopstvenom izboru.

Tokom petnaestodnevne turneje nesvakidašnjeg putujućeg bioskopa, učenici i učenice će proizvesti sopstvene medijske radove, a najbolji uradci biće prikazani na posebnoj kros-medija izložbi koja će biti orgaizovana u subotu, 16. decembra u prostoru Kulturnog centra Reks u Beogradu.

Putujući školski bioskop posetiće Trgovište, Batočinu , Ivanjicu, Belu Palanku, Vlasotince, Priboj, Medveđu, Arilje, Prokuplje i Kuršumliju, i obuhvatiće preko deset različitih srednjih škola, od gimnazija do srednjih stručnih škola.

Projekat Putujući školski bioskop Slobodna Zona Junior sa kros medija izložbom učeničkih radova namenjen je srednjoškolcima i srednjoškolkama iz ekonomski najsiromašnijih sredina u Srbiji. Cilj projekta je da kod mladih razvije interesovanja za društveno angažovani film, da podstakne njihovu radoznalost i motiviše ih na kritičko sagledavanje medijskih sadržaja.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa. Program se tokom godina širio, i danas obuhvata aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednješkolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i vanškolske programe za srednjoškolce.

Putujući školski bioskop Slobodna Zona Junior sa kros medija izložbom učeničkih radova realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari