Radionica u novosadskom Kreativnom distriktu počinje da radi 28. aprila 1foto NSEPK S. Novaković

Nova Radionica u Kreativnom distriktu, u Evropskoj prestonici kulture, počinje da radi 28. aprila. Nekadašnje zanatlijsko mesto u staroj fabrici žica ponovo postaje radionica, ali za vizuelnu umetničku produkciju.

U Radionicu se vraćaju vrsni novosadski umetnici koji su tu stvarali u neuslovnim prostorima, sada reprezentativnim ateljeima, saopštili su iz Kreativnog distrikta i iz projekta novisad2022.rs.

„Ovih dana se useljavamo u ateljee koji su sada daleko bolji i prikladniji za stvaralački rad“, rekao je slikar i vajar Petar Mirković iz nekadašnje tzv. Kineske četvrti.

U Radionici, obnovljenoj zahvaljujući delegaciji EU u Srbiji, uskoro će početi da rade umetnice tkalje Ateljea „61“. Jedinstvena ustanova u Evropi, i po kolekciji tapiserija ali i načinu i kvalitetu rada, upotpuniće viziju obnove i razvoja stogodišnje istorije industrijskog i zanatskog nasleđa.

„Ovaj objekat će biti sinonim za prostor koji okuplja publiku i umetnike. Biće mesto gde će moći da se realizuju edukativne radionice, tribine, filmske projekcije, a umetnici će imati priliku da stvaraju, razvijaju i izlažu svoje radove, u posebno prilagođenom, atraktivnom i novom prostoru koji će doprineti razvoju novosadske kulturno-umetničke scene, kao i razvoju publike, što nam je svakako zajednički cilj“, navode iz delegacije EU u Srbiji.

Kako od zapuštenog i nebezbednog prostora do ateljea i izložbi kojima će se Novi Sad i Srbija ponositi – posetioci će videti od 28. do 30. aprila tokom programa „Zastava budućnosti“. Podršku programa „Zastave budućnosti“ pružile su IDEA, DDOR osiguranje i A1 Srbija.

Prva postavka „Crteži putuju vremenom“
U Radionici će se otvoriti i prva izložba koja obuhvata radove generacija dece više od pola veka unazad. Time će i ovaj obnovljeni prostor, uz Fabriku, Skladište, Menzu, Biro i KS Liman, biti predat mladima, da ga ponovo ožive raznovrsnim umetničkim stvaralaštvom kroz 70 događaja u Kreativnom distriktu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari