Radivoj Šajtinac dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet 1Foto: Z. N. (Arhiva/Ilustracija)

Ovogodišnji dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ je književnik iz Zrenjanina Radivoj Šajtinac, saopšteno je danas iz Gradske narodne biblioteke u tom gradu.

Radivoj Šajtinac je 28. laureat nagrade Fonda „Todor Manojlović“ koji je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

Odluku o tome doneli su jednoglasno članovi Upravnog odbora Fonda: predsednik Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar) i članovi, Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić (direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“).

U obrazloženju odluke naveli su da je Šajtinac, aktivno učestvujući nekoliko decenija na književno-umetničkoj sceni Srbije, kao pesnik i prozni pisac, ostvario izrazito moderno i respektabilno književno delo, na jasnom tragu poetike Todora Manojlovića.

Ukazali su na raznovrsnost i bogatstvo književnosti koju je stvorio Radivoj Šajtinac i istakli kao jednu od izrazito individualnih pojava u srpskoj književnosti na kraju prošlog i početku ovog veka.

„U pesničkom i proznom delu Radivoja Šajtinca skladno se prožimaju i dopunjuju odnos prema lokalnim i univerzalnim principima stvaranja, a svako njegovo novo delo je istovremeno jasan i nedvosmislen izazov tradiciji, što ga je preporučilo za 28. laureata Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda ‘Todor Manojlović'“, naveli su članovi Upravnog odbora fonda.

Nagrada književniku biće uručena u petak, 19. juna, sa početkom u 12 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari