Radivoje Raša Andrić prvi dobitnik nagrade za doprinos domaćoj kinematografiji novosadskog festivala Obnova 1Foto promo

„Svaki njegov film je obnova za sebe, obnova dobrih sistema vrednosti i zdravog bunta, Raša je neko ko deceijama iskrenim, društveno-angažovanim filmskim jezikom i nesvakidašnjim humorom stvara jedan umetnički i kulturni prostor u kom se raste, zato će nagrada ove godine pripasti njemu, a publika će imati priliku da vidi i filmove „Leto kad sam […]

„Svaki njegov film je obnova za sebe, obnova dobrih sistema vrednosti i zdravog bunta, Raša je neko ko deceijama iskrenim, društveno-angažovanim filmskim jezikom i nesvakidašnjim humorom stvara jedan umetnički i kulturni prostor u kom se raste, zato će nagrada ove godine pripasti njemu, a publika će imati priliku da vidi i filmove „Leto kad sam naučila da letim“, „Munje“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“ i „Kad porastem biću kengur“, istakli su organizatori festivala

Ovogodišnje, 3. izdanje filmskog festivala Obnova u Novom Sadu, koje će se odvijati od 1. do 4. septembra, prvu, novoustanovljenu Specijalnu nagradu za doprinos domaćoj kinematografiji dodeliće Radivoju Raši Andriću.

Reditelj koji je ove godine na letnjim festivalima u regionu osvojio brojne nagrade za novi film, bioskospki hit „Leto kada sam naučila da letim“, kako su saopštili organizatori Obnove, je neko ko deceijama iskrenim, društveno-angažovanim filmskim jezikom i nesvakidašnjim humorom stvara jedan umetnički i kulturni prostor u kom se raste.

„Svaki njegov film je obnova za sebe, obnova dobrih sistema vrednosti i zdravog bunta. Zato će nagrada ove godine pripasti njemu, a u okviru posebnog programa posvećenog Raši, publika će na festivalu imati priliku da pogleda i filmove „Leto kad sam naučila da letim“, „Munje“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“ i „Kad porastem biću kengur“, istaknuto je u saopštenju.

 

 

Pored ovih ostvarenja, kako je najavljeno, na programu su i digitalno remasterizovane verzije kultnih filmova koji su obeležili jugoslovensku i ovdašnju kinematografiju, među kojima su „Valter brani Sarajevo“, „Bitka na Neretvi“, „Ko to tamo peva“, „Neka druga žena“, „Sjećaš li se Doli Bel“, „Miris dunja“…

U trci za nagrade, u okviru takmičarskog programa dugometražnog igranog filma, pred publikom će biti novi naslovi „Ala je lep ovaj svet“, „Komedija na tri sprata“, „Gejm“…, koji su premijerno prikazani na upravo završenim letnjim festivalima.

Uzbudljiviji i bogatiji program 3. Obnove, kako su naveli organizatori, doprinela je saradnja sa Fondacijom „Friedrich Ebert“ i Sarajevo film festivalom, pa će na repertoaru biti i „Gde je Ana Frank?“, animirano ostvarenje izraelskog reditelja Arija Folmana, premijerno prikazano na prošlogodšnjem Kanu (na 28. SFF ovaj flm je bio u selekciji „Suočavanje s prošlošću“).

Festival će se odvijati na otvorenim i zatvorenim lokacijama Kreativnog distrikta, Arene Cineplex, a biće organizovani i razgovori sa autorskim ekipama filmova koji su na programu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari