Pet Zlatnih arena i trijumf debitantskog filma "Zbornica" Sonje Tarokić, dve nagrade za "Leto kada sam naučila da letim" Radivoja Raše Andrića 1Foto promo/69. Pula Film Festival

Priča o tinejdžerskom odrastanju „Leto kada sam naučila da letim“, pored nagrade publike donela je i Zlatnu arenu glumici Snježani Sinovčić Šiškov za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji, srpska manjinska koprodukciji „Stric“ reditelja i scenarista Andrije Mardešića i Davida Kapaca osvojila je Zlatnu arenu za najbolji scenario i kostim, a pobednički film „Zbornica“ i rediteljku Sonju Tarokić naša publika pamti sa ovogodišnjeg, 50. Festa

Tinejdžerska priča o odrastanju „Leto kada sam naučila da letim“, u režiji Radvoja raše Andrića, snimljena po istoimenom bestseleru Jasminke Petrović, na upravo završenom 69. Pulskom festivalu, gde je prikazana u okviri mađeunarodnog programa, dobila je dva priznanja.

Film koji je u našim bioskopima bio hit, osvojio je nagradu publike (prema glasovima gledalaca dobio je najvišu ocenu, 4,87), a glumici Snježani Sinovčić Šiškov pripala je Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji.

 

 

Sa dva priznanja ovogodišnji festival završila je i manjinska srpska koprodukcija „Stric“, reditelja i scenarista Andrije Mardešića i Davida Kapaca, sa Predragom Mikijem Manojlovićem u naslovnoj ulozi, prikazana u hrvatskom takmičarskom programu.

„Stricu“ je pripala Zlatna arena za najbolji scenario i najbolji kostim (kostimografkinja Ana Savić Gecan).

 

 

U istoj konkurenciji, hrvatskom takmičarskom programu, na 69. Puli sa čak pet Zlatnih arena, trijumfovalo je debitantsko ostvarenje „Zbornica“ rediteljke i scenaristkinje Sonje Tarokić.

„Zbornica“ je osvojila Veliku Zlatnu arenu za najbolji film, režiju, montažu (Born Buljević), glumcu Stojanu Matavulju donela je Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu, a Nives Ivanković za najbolju sporednu glumicu.

Ovo izuzetno ostvarenje naša publika imala je priliku da vidi na ovogodišnjem, 50. Festu, u okviru Glavnog programa.

Kako je na beogradskoj premijeri tada izjavila Sonja Tarokić, „Zbornica“ je priča o defetizmu koji ona prepoznaje dubinski u svom svetu, svojoj zemlji, svojom društvu, i ima osećaj da ga nasleđujemo od prethodnih generacija.

Zlatnu arenu za najbolju glavnu glumicu ponela je Lana Barić, za ulogu u filmu „Glava velike ribe“ redatelja Arsena Oremovića.

U međunarodnoj konkurenciji, Zlatnu arenu 69. Pule za najbolji film osvijilli su „Dani suše“ redatelja Emina Alpera, a ovom ostvarenju pripala je i Zlatna arena za najbolju manjinsku hrvatsku koprodukciju.

Posebno priznanje žirija dodeljeno je filmu „Vizija leptira“ redatelja Maksima Nakonečnog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari