Na Pulskom festivalu porodična atmosfera na press konferenciji filma "Leto kada sam naučila da letim" Raše Andrića, i ovacije na premijeri sinoć u Areni 1Foto promo/69. Pulski filmski festival

Kako je objavljeno na oficijelnom sajtu festivala, ovu „toplu obiteljsku priču o dvanaestogodišnjoj Sofiji koja mašta o kampiranju s ekipom i prvom poljupcu, ali će ljetovanje ipak morati provesti u trošnoj obiteljskoj kući na Hvaru, pratila je i obiteljska atmosfera na press konferenciji u foajeu Kina Valli, u kojoj je sudjelovala velika ekipa – reditelj radivoje Raša Andrić, glumci Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić Šiškov, Ema Kereta Rogi, Luka Bajto…

 

U okviru međunarodnog takmičarskog programa ovogodišnjeg, 69. Pulskog festivala, sinoć je u Areni prikazan film „Leto kada sam naučila da letim“ reditelja Radivoja Raše Andrića, a pre oficijelne hrvatske premijere ova priča o odrastanju imala je press projekciju, koju je ispratio i susret novinara sa ekipom ovog filma.

Kako je objavljeno na sajtu Pulskog festivala, ovu „toplu obiteljsku priču o dvanaestogodišnjoj Sofiji koja mašta o kampiranju s ekipom i prvom poljupcu, ali će ljetovanje ipak morati provesti u trošnoj obiteljskoj kući na Hvaru, pratila je i obiteljska atmosfera na press konferenciji u foajeu Kina Valli“.

U predstavljanju filma „Leto kada sam naučila da letim“, po istoimenoj knjizii Jasminke Petrović, u velikoj ekipi pored Raše Andrića, učestvovali su glumci Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić Šiškov, Ema Kereta Rogi i Luka Bajto, producenti Maja Popović i Milan Stojanović, i koproducentica Ankica Jurić Tilić,

„Kako je moderator Boško Picula na početku odmah primijetio da mu se čini kako je redatelj Andrić s ovom toplom obiteljskom pričom napravio iskorak u svom stvaralaštvu, redatelj Andrić je priznao da se našao pred svojevrsnim izazovom snimiti film čistih emocija, bez sarkazma, no uz podršku producenata, prilikom dugotrajnih i opsežnih priprema pisanja scenarija i odabira glumačke ekipe, sve se posložilo na najljepši način“.

Glavna glumica u filmu, mlada Klara Hrvanović rekla je da su pripreme bile dugotrajne i ponekad iscrpljujuće, ali da se na kraju sve isplatilo, a iskustvo rada sa svojim filmskim bakama, Olgom Odanović i Snježanom Sinovčić Šiškov, nazvala je „najboljim iskustvom ikad.

 

 

„Snježana Sinovčić Šiškov uživala je igrati ulogu otočke none koja ne podliježe stereotipima „nonice u cicanoj haljini“, ali i dijeliti kadar s Olgom Odanović. Obje su glumice iskazale svoje obostrano veliko poštovanje i divljenje, kako u profesionalno, tako i osobno“.

Olga Odanović je naglasila kako je sretna i zahvalna što je dobila ulogu u ovom filmu, ne samo zato što je ta priča „dio i njezine intimne priče, nego i što se ovom ulogom odmaknula od uloga u komedijama od kojih se već pomalo umorila. Rijetki su ovakvi projekti, u kojima se sve tako nekako posloži, i priča i ljudi i atmosfera“, izjavila je Odanović.

Kako je i ovo jedan od filmova snimljenih u vreme pandemije, producentkinja Maja Popović izjavila je kako je snimanje bilo izazovno, ali je istakla kako je imala sreće s vrlo profesionalnom filmskom ekipom.

„Iako je film dosad zabilježio gledanost u Srbiji od preko 200 hiljada gledatelja, producent Milan Stojanović naglasio je kako unatoč tomu što veseli, ta činjenica nije bila jedini cilj kod stvaranja ovog projekta.

Sretni smo da smo napravili film koji je u jednakoj mjeri i komunikativan, ali i visoke umjetničke vrijednosti, a suradnja s koproducenticom Ankicom Jurić Tilić bila je jedno veliko čudo.

A prema rečima Tilić, za nju je film „Leto kada sam naučila da letim“ bio „passion projekt“, a povjerenje koje je s producentom Stojanovićem izgradila nazvala je dragocjenim, i najavila je otočku turneju ovog filma na kojem je bio toliki užitak raditi“, objavljeno je na sajtu Pulskog festivala.

 

 

Film je snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, iza njega stoje produkcijska kuća Sense Production, i koproducenti Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska), Silverart (Slovačka), Doli Media Studio (Bugarska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari